Изключването на семейните лекари от домашното лечение на COVID-19 е нередно и ще ощети пациентите. Това мнение изрази пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Припомняме, че според последното решение на Здравното министерство, амбулаторната процедура ще бъде изпълнявана единствено от специалисти в COVID зоните в страната. Съответно само там ще се извършват обещаните безплатни прегледи и изследвания и ще се предписват безплатни лекарства.

„Ние сме изцяло изключени. Всички дейности могат да се извършват единствено от лекарите, които работят в тези COVID зони”, посочи д-р Сотиров.

Проблемът е, че в момента тези зони в цялата страна са едва 39, разположени в големите градове. Тенденцията е за няколко месеца да станат 150. Но според д-р Сотиров е невъзможно работата, която извършват 4100 джипита, да се поеме от 39 кабинета.

„Сега не можем да назначим изследвания на пациента, защото след това трябва да ги платим от джоба си. Не можем да изпишем безплатни лекарства. Можем единствено да се включим в поставянето на диагнозата – назначаването на PCR тест. И вече с положителния тест пациентът трябва да отиде в COVID зоната и там да му направят изследвания и да му издадат болничен. Никой от лекарите, които ще работят в COVID зоните, не е писал електронни рецепти досега. Да се надяваме, че ще се научат. Но ще е голяма суматоха”, смята д-р Сотиров.

Съответно, ако човекът живее в Карлово, Асеновград или Раковски например, трябва да дойде до Пловдив, за да бъде прегледан.  

 „Оказа се необмислено решение с цел да не се плати. Казва се на обществото, че се предоставят безплатни лекарства и прегледи, но реално хората няма да могат да се вредят до тях”, обясни специалистът.

Според него най-удачният вариант е тези дейности да се извършват от личните лекари – с всички правомощия и съответното заплащане.