Антиваксърските залитания на съвременното общество може да ни сблъскат с епидемии, далеч по-тежки от тази с COVID-19. Все по-разпространяващата се мода сред населението да избягват защита чрез имунизация изправя и медиците пред непознати в практиката им заболявания, които са останали само спомен измежду страниците на учебниците. За това алармира пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Епидемията от Коронавирус е, така да се каже, една от леките, защото един болен от COVID разболява сред 2-3 души. Болен от Коклюш заразява 17, а заразен с Морбили заразява 90 човека. Представяте ли за какви темпове говорим. Тук е страшна картина. Тези болести не са изчезнали, но досега сме били предпазени от тях, затова и са вписани в задължителния имунизационен календар. Все пак се намират хора, които искат да се откажат от нея“, допълни д-р Сотиров.

Специалистът заяви пред TrafficNews, че през последните години светът наново се е сблъскал с опасността от прогресивна заболеваемост от морбили.

„Ако тези антиваксърски нагласи продължават да се разрастват безпочвено, не е изключено да се стигне до епидемия от Полиомиелит и Дифтерия. Аз съм от поколението на старите лекари, но все още не съм виждал болен от нито от едната, нито от другата болест. Ние нямаме практическият опит да лекуваме тези заболявания. Това води до късно диагностициране на болните и сами разбирате какво следва нататък“, допълни специалистът.

Доктор Сотиров напомни, че сега е периодът, в който протича имунизацията за сезонни грипове. Тя е безплатна за хора над 65-годишна възраст. Към записвания за нея джипитата наблюдават голям интерес. допълни, че около 80 на 100 от личните лекари в страната вече разполагат с дози и свободно ги прилагат.

Хората, които са добросъвестни и оценяват ваксинацията, се имунизират както срещу сезонния грип, така и COVID-19. В България за това изчакваме интервал от две седмици, докато в Европа ги правят едновременно“, заяви д-р Сотиров.

Интерес към противогрипната ваксина проявяват предимно хора над 50 години, допълни той. Все по-често хора със завършен ваксинационен цикъл срещу коронавирус пък желаят бустерна доза.

„Искам ми се да напомня на хората, че противогрипната ваксина е една от най-безопасните. Тя може да се прилага както на бременни в третия триместър, така и на бебета над 6 месеца. Разумно е, родилката и всички хора около новороденото да се ваксинират. За съжаление, ако бебето се разболее, може да почине, спасението на деца от един до 6 месеца дори от грип е много трудно“, допълни специалистът.