"Ако някои си мисли, че обещанията на здравния министър от студиата, че ще има легла за всички, не е вярно. Ще има случаи, в които ще има върнати пациенти и няма да има легла“, предупреди шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Ще дойде момент, в който пациентите ще бъдат връщани, каза той при гостуването си в сутрешния блок на БНТ.

Той твърди, че всички лекари си вършат работата, но са все по-изморени и цял ден изпотени в скафандри и екипи. Има едно голяма обезверяване сред медиците, констатира той. Те се чувстват като изоставени на своите работни места и към тях се обръщат заразените и вече притеснените хора. Това не е добра роля, смята Маджаров. В последните 6-7 месеца след последната зимна вълна отношението към лекарите е съвсем друго – пресилени данни за злоупотреби за усвояване на едни пари заради коронавируса, допълни председателят на БЛС.

Д-р Иван Маджаров не вижда единна държавна политика от всички, не само от здравния министър, който е оставен като самотен стълб да се бори със здравните вълни. Той отказа да коментира COVID зоните с аргумент, че няма нужда от тях, а от бърза диагностика и лечение на хората. „Българското население не може да се купи антибиотик ли? Представиха на населението нещо, което не може да се бори в COVID вълната“, отсече председателят на БЛС.

Маджаров коментира въвеждането на зелените сертификати на обществени места от четвъртък. Медиците са последното място, в което обществото трябва да се съмнява. Организацията в болниците ще се случи така, че който не е ваксиниран, да си направи бърз антигенен тест. Не виждам защо трябва да коментираме проблема сред лекарите, посочи Маджаров, който би се срамувал, ако някои излезе пред някоя болница и започне да протестира срещу зелените сертификати.

„Ограничени са нашите права, от 15 март миналата година са ограничени и няма как да живеем като преди, ако не се справим с вируса. Той призова хората да се пазят, за да може по-малко да се търси лекарската помощ с цел здравната система да издържи.