- Какви са признаците на слънчева алергия и какво всъщност представлява тя?

- Признаците в по-голяма част от случаите са зачервяване на кожата и сърбеж. Слънчевата алергия засяга хора с по-чувствителна кожа и може да се предизвика дори от кратко излагане на слънце. Тя може да се прояви във всеки етап от човешкия живот. Затова не се препоръчва излагане на слънце в часовете между 10:00 и 16:00 ч.

- Какво е лечението?

- При по-леките случаи се препоръчва човек да избягва да се излага на пряка слънчева светлина. При по-тежките се налага кортикостероидно лечение под формата на локални средства, а при най-тежките се препоръчва кортикостероиди пероарално. 

- Как да се предпазим ефективно от слънцето, как да изберем подходящата слънцезащитна козметика ,особено при проблеми с кожата?

- В последните години слънцето става все по-силно и опасно. Затова препоръчвам да се използва медицинска козметика. Съветът ми е факторът на защита да не е по-малко от 50. Или поне да се започне с него и след няколко дни, когато кожата е свикнала със слънчевите лъчи, да се премине на по-нисък фактор 30.

Хората, избирайки слънцезащитни продукти, трябва да четат внимателно опаковката. На нея трябва да има абревиатурата SPF (Sun Protection Factor), както и абревиатурите за защита от UVA и UVB лъчи.

Както вече казах, добре е да се избягват обедните часове, защото слънцето е изключително силно. Хората да бъдат под чадър или друга сянка. Въпреки че по-голяма част от новите слънцезащитни продукти са водоустойчиви, е добре при всяко излизане от водата те да бъдат  нанасяни отново.

- Как влияе слънцето върху акне, бенки и други дерматологични проблеми и как да се защитим?

- С изключение на псориазиса, повечето дерматологични проблеми се влошават от слънцето. Акнето особено много. В началото има един период на леко подобрение, след което се наблюдава рязко влошаване. Причината е, че изсушаването на кожата от морската вода и слънцето води до прекомерно образуване на себум и оттам – влошаване на акнето.

Може да се използват продукти, предназначени за акнеична кожа, на пазара вече има много такива. Хората, които имат повече бенки, също трябва да използват висок фактор защита - 50. Добре е върху по-големите бенки да се нанесе няколко пъти слънцезащитен продукт, за да се предотврати развитие на злокачествено заболяване. 

- Какви продукти да използваме след море или планина?

-Предвид изсушаването на кожата след море и планина е добре да се използват хидратиращи продукти и процедури, за да бъде възстановена кожата. Хубаво е кожата да бъде почистена след морска почивка. Под почистване нямам предвид пилинг, защото не е подходящо за лятото, а стандартно почистване от медицински специалист. Или процедури, които почистват и хидратират лицето.

- Изостри ли COVID-19 дерматологичните проблеми?

- Да, изостря не само дерматологичните проблеми, но и тези, свързани с косопад. Доста пациенти се оплакват, че след преболедуван COVID-19 се стига дори до частичен алопеция.

В момента се употребяват много дезинфектанти и е добре да се внимава с тях. Предвид факта, че голяма част са на спиртна основа, това може доведе до раздразнение, сухота на кожата и изгаряния.

 

Д-р Дарина Дамянлиева е завършила Медицински университет - Пловдив. В момента е специализант в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Трето поколение медик е. Посещавала е курсове и конгреси по дерматологична и естетична медицина и има сертификати за работа с дермални филъри, мезотерапия, химични пилинги и ботулинов токсин. От 2009 г. е член на „Българския лекарски съюз“, а от 2017 г. и на „Българско дерматологично дружество“. Преминала е стаж в Клиника по пластична и дермална хирургия в болница „Saint-Rock” Ница, Франция. Владее френски и английски език.