Бум на ужилени от пчели има в последните няколко седмици в Родопите. За това съобщи пред TrafficNews планинският водач Десислава Стайкова, която е била предупредена от лекарите от Бърза помощ. Повечето от пострадалите са с остри и тежки алергични реакции. За щастие смъртни случаи няма.

Съветите на специалистите са при излети сред природата да се използват репеленти и да се избягват силни парфюми, тъй като миризмата им привлича жилещите насекоми. Добре е дрехите да са светли и да покриват възможно най-голяма част от тялото – с дълги ръкави и крачоли. Ако човек знае, че е алергичен, трябва да носи със себе си противоалергични средства. „Бих препоръчала, ако решите да тръгвате на преход в планината, задължително да вземете „Алергозан”, посочва Стайкова.

След инцидента в Родопите, при който туристка беше убита от мълния, експертите съветват да следим прогнозите за времето и да бъдем внимателни.

„Има доста опасности. Никога не излизайте в планината, когато има гръмотевици и светкавици”, добавя планинският водач. Също така не е излишно да носите в чантата си лютив спрей за мечки, особено за любителите на дивата природа.

Ако не познавате територията пък, задължително използвайте планински водачи.

Както вече съобщихме, през уикенда бе открит летният сезон в Пампорово. Лифтовете вече работят на пълни обороти. Сред атракциите са плуване, колоездене, езда, преминаване по алпийски маршрути, заедно с опитни водачи, както и много видове спорт. А все повече хора предпочитат планината пред морето за лятната си наканция.

Защо да изберем Пампорово пред морето? Цветелина Бориславова пред TrafficNewsРазширяваме инфраструктурата и предоставяме нови атракции, казва тя