„Виждате, че се стараем всяка година да предоставяме нови атракции и нови забавления за прекарване на свободното време.”. Това съобщи пред TrafficNews.bg собственикът на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова.

"Все повече планината ще бъде предпочитана с глобалното затопляне. Родопите имат своя особен аромат и привлекателност, която е в полза на всеки посетител", каза още тя. 

По думите й в Пампорово има много новости.

"Разширяваме инфраструктурата, осигуряваме нови възможности за спорт и очакваме да има повече инвеститори в услуги като ресторантьорство и допълнителни услуги, които предоставят забавление на нашите гости.", заяви още Цветелина Бориславова. 

Най-новата атракция в курорта е спускане с шейни през лятото.

„Това е спускане по специален улей с кръгли и надуваеми шейни, които могат да се използват и през зимата”, обясни пред TrafficNews.bg Станислава Николова, която е планински водач.

„Понеже няма сняг и ми липсват тези преживявания, така че ще се пусна, за да видят и децата ми, че не е толкова страшно.”, сподели един от туристите, решили да се пуснат с шейна през лятото.

„Много е стръмна и ме хвана страх първоначално, но след това свикнах.”, споделя момиче, което се престраши да изпробва най-новата атракция.

По-големите деца и младежите могат да се забавляват в Приключенския парк, който е с въжена градина с 10 елемента и въздушна възглавница за скокове.

За най-малките има специално изграден детски кът за забавления, а за по-големите има възможности за сафари с джип. Работят и спа центровете в курорта.

„Зимата съм ски учител, а лятото съм спасител. Интересът се повишава от страна на български и чуждестранни туристи.”, разказва Красимир Каров.

Данните сочат всяко лято ръст на туристите в планината средно между 5 и 10 процента.

„Не можем да очакваме чудеса от един път, но виждаме тенденция от засилване на туристопотока”, заяви изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков.

Нощувките в различните хотели на Пампорово варират от 15 до 90 лева.

Реакциите на туристите, както и коментара на собственика на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова и изпълнителния директор Мариян Беляков – вижте във видеото на TrafficNews.bg

Едни от българите избраха морето, а други планината за прекарване на уикенда. В Пампорово откриха летния сезон, а десетки туристи се възползваха от възможността да се повозят безплатно на лифтовете в курорта при температура на въздуха от 16 градуса.

Приключения в гората, спускане с лодка в пещера, джип сафари и скално катерене са част от възможните активности в планината.

За запалените по колоезденето има Велопарк с 15 трасета с различни нива на трудност и обща дължина над 35 километра. Децата и младежите могат да се забавляват в Приключенския парк, който е с въжена градина с 10 елемента и въздушна възглавница за скокове. Курортът вече разполага и с нов конгресен център, която позволява срещи, семинари и тиймбилдинги в планината.

КЛИМАТ

Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се на територията на Община Смолян и на Община Чепеларе, на разстояние около 220 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе.

Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5,5 °C.

ТУРИЗЪМ

Основният туристически поток към Пампорово е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски спортовете. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през декември и продължава почти до края на април.

Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Връх Снежанка е измежду Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа „Студенец“.

От 2012 година на територията на курортен комплекс Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене и днес е най-големият на Балканите. Във вело парк Пампорово се провеждат ежегодни международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на Европейско първенство в дисциплините спускане и 4Х през 2013, Балканско първенство в олимпийската дисциплина кросс-кънтри и кръг от Световните 4Х Серии „4X Pro Tour“ през 2014 година. Днес работи и зона Мечи чал и така вело-паркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.

Еднодневна екскурзия с нощувка в Пампорово или Чепеларе е подходяща до пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера, посещение на Чудните мостове и преход в Каньона на водопадите. Справка за другите възможности може да се намери в новия Туристически център на Пампорово.