Безплатна диагностика и консултации за плоскостъпие организира Медицинският център по рехабилитация и спортна медицина в периода 28, 29 и 30 септември.

Всеки, който има един от следните проблеми - плоскостъпие (дюзтабан, стъпване на вътре или навън, болки в петата, парене) дискомфорт в ходилата, болки в гърба след продължително стоене прав или болки в ставите и коленете, може да се възползва от безплатна апаратна диагностика.

С цел да се избегне струпване на пациенти прегледите ще се осъществяват с предварително записване на дата и точен час на телефон 0877 054 110 с лице за контакт Радослав Йорданов.

В медицинския център продължава и програмата за профилактика, ранна диагностика и лечение на гръбначни изкривявания, като на всяко дете се издава лист с препоръчана терапия. Новооткритите деца с по-тежки степени на гръбначни изкривявания се насочват към лекари-специалисти по ортопедия или ендокринология.

„Интересът от страна на родителите е сериозен, затова беше предложено на училищните ръководства да създадат групи за специализирана кинезитерапия на място, в която да бъдат включени деца с по-леки степени на гръбначни изкривявания“, коментира управителят на бившия Спортен диспансер д-р Влатко Глигоров.

Вторият аспект в грижата за подрастващите е битката с наднорменото тегло и затлъстяването, при което педиатрите констатират ръст след дистанционното обучение. Центърът предлага специална рехабилитация за децата в своята програма.

Много специфична за Спортния диспансер дейност е и хармонизиране на познанията за вредните последствия от употребата на допинг вещества и субстанции – най-вече при подрастващи спортисти, чрез обучение на преподаватели, спортни деятели и състезатели.

„Това е третото направление, на което отделяме специално внимание. За възпитаниците на Спортното училище се изготвят схеми за медикаментозно възстановяване при строго спазване на антидопинг контрол. Доказателство за тяхната ефективност е, че през последните години няма уличен спортист от СУ „Васил Левски” в употреба на забранени вещества“, отбеляза д-р Глигоров.

“МЦРСМ I – Пловдив” провежда и амбулаторна кардиологична рехабилитация на болни с прекаран инфаркт на миокарда, пациенти с аортокоронарен байпас, хипертонична болест и обезитас.

„Тази година, поради осезаема редукция на оперативната дейност, а също и в инвазивната кардиология, се наложи трансформация и разширяване на дейността, като създадохме Амбулаторна кардио-пулмонарна рехабилитация за пациенти, прекарали COVID-19 инфекция“, коментира управителят. 

Той информира, че двата най-известни футболни отбора в Пловдив са заложили на медицинския център в две направления: медицински прегледи и медицинско сертифициране на трансферните футболисти и възстановяване на спортисти чрез водолечение, като един от най-ефективните методи за бърза рехабилитация.