Колкото по-висок е процентът на ваксинация срещу COVID-19 в дадена страна, толкова по-ниска е смъртността. Това показват изводите от данните, публикувани от Европейската комисия в България.

От тях става ясно, че страната ни е на последно място по брой на напълно имунизирани граждани в Европейския съюз и съответно на първо място по леталитет. У нас със завършен ваксинационен цикъл са едва 29% от населението, докато в страни като Ирландия, Португалия и Малта този процент достига съответно 93 и 92%.

На 14-дневна база смъртните случаи у нас са 325 на 1 млн. население, докато в Ирландия са само 15 на 1 млн. население, а в Португалия – 10 на 1 млн. души. В Малта за последните две седмици няма нито един починал от COVID-19, сочат още данните.

Смъртността се запазва ниска и в страни с 80-84% ваксинирано население като Кипър, Франция, Италия, Швеция.

Наред с България, ситуацията е много тревожна в Румъния и Латвия. В северната ни съседка напълно имунизирани са 43% от населението, но за изминалите 14 дни смъртните случаи са 267 на 1 млн. души. В Латвия ваксинираните са двойно повече отколкото у нас, но починалите са 266 на 1 млн. души.

„Суеверие, дезинформация и дълбоко вкоренено недоверие към правителството и институциите - това са причините, поради които България и Румъния са последни по брой на ваксинираните в целия ЕС”, пише британският „Гардиън“. “Всеки ден изчезва по едно село в Румъния“, казва директорът на букурещката Университетска болница пред „Асошиейтед Прес“. „Всичко е в резултат от едно: неспособността на населението да разбере, че трябва да се ваксинира“, допълва той. 

Миналата седмица смъртността от COVID-19 в Румъния и България е била над седем пъти по-висока от средноевропейската, отбелязва „Гардиън“, и над 30 пъти по-висока от държави като Португалия, Франция и Испания.