91% е ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца на възраст от 5 до 11 години. Това стана ясно по време на брифинг, в който взеха участие главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов

„Хората имат притеснения по отношения на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване от поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му”, обясни Кирилов. И допълни, че в ЕС на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

Доц. Кунчев пък посочи, че ваксината за деца съдържа 3 грама по-малко от основното вещество, но това не я прави по-малко ефективна. Напротив, тя е толкова ефективна, колкото и дозата за възрастни.

„Особеното е, че тази ваксина е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена. Изследвания в ЕМА показаха, че при трикратно по-малко съдържания, тя два същия и сравним ефект както ваксината при възрастни”, уточни той.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове. В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер. 18 хил. са за РЗИ-София,  а по 12 хил. са изпратени в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново.

Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне, уточни доц. Кунчев. За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, допълни той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

69 пункта за ваксинация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните власти са готови да разкрият допълнителни. Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.