Tази година 230 000 българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Желаещите ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на октомври.

Допълнително в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип?

Сезон 2020/2021 беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания), като бяха отчетени изключително ниски нива на активност. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция, се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грипа.

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие този грипен се – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус, или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на коронавируса. Поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.

Важно е да знаем, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.