Все още няма открит случай на Омикрон у нас. 100% от пробите, изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести, са с Делта, показват последните данни, публикувани на интернет страницата на центъра.

Изследвани са 515 клинични проби, които обаче са взети в периода 02-18 ноември. Те са изпратени от 51 различни лечебни заведения от 23 области на страната.

Както вече съобщихме, в момента у нас се прави мащабно секвениране, за да се установи дали вече има заразени с новия вариант на коронавируса. Резултатите се очакват до седмица.

С мащабно секвениране търсят Омикрон у нас, засега няма случаиСпоред проф. Христова новият вариант е много по-заразен

„Секвенираме 10% от пробите за седмица, това са около 800 проби. Ако се открие нещо, ще е 2-3 седмици назад. Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят“, това заяви в тв интервю проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

От изследваните 515 проби, 48 са взети в лечебни заведения в Пловдивска област. При 9 от тях е установен класическият Делта вариант (B.1.617.2), а останалите са подварианти.

Ето и таблица с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната: