Остров Свети Ахил, намиращ се в Малкото Преспанско езеро (понастоящем в Гърция) е едно прекрасно място, сполучливо сравнявано от хората като "късче от земния Рай". Езерото е разположено, непосредствено до Голямото Преспанско, а акваторията му е поделена между Гърция и Албания.

Въпреки че от от много години насам този район не се намира в политическите граници на България, населението в селата (а и в градовете) наоколо все още използва българския език в местния му диалект. Красотата на остров Свети Ахил е направила впечатление на цар Самуил, който е напривл тук своя резиденция. Именно на това място, в църквата "Свети Ахил" царят е бил погребан, след като сърдечният удар, получен от вида на ослепените му войници прекъсва неговия жизнен път. В базиликата, която днес е полуразрушена, се намират също така и гробовете на царете Гаврил-Радомир (син на Самуил) и Иван-Владислав (племенник на Самуил).

Всичко това прави църквата уникална, тъй като в нея са почивали тленните останки на трима български царе. За справка, към настоящия момент освен посочените по-горе средновековни български царе, е известен само гробът на Калоян.

Адвокатска колегия Пловдив, демонстрира своето уважение и преклонение пред царете, водили тежка и продъжителна битка за самостоятелността на България. На гробовете на царете през уикенда бяха поднесени цветя от името на Колегията.

TrafficNews.bg