Пловдив е на шесто място в класация на престижния пътеводител "Лоунли планет" за водещите туристически дестинации през 2015 г.

Първите три места са отредени за Вашингтон (САЩ), Ел Чалтен (Аржентина), и Милано (Италия). Следват Цермат (Швейцария), Валета (Малта) и българският Пловдив.

В топ десет попадат още Солсбъри (Великобритания), Виена (Австрия), Ченай (Индия) и Торонто (Канада).

Пловдив е представен като "един от най-красивите стари градове в Европа на фона на Родопите, исторически съкровища, тих нощен живот.

"Има много причини да изследвате Пловдив, но последните десетилетия шлифоваха втория по големина град в България. Неговите забележителни руини (включително римски театър в центъра на търговската част) бяха бавно разкрити през 70-те и 80-те години на миналия век. И през първото десетилетие на новия век исторически сгради, оставени да събират прах, бяха чудесно превърнати в музеи, ресторанти и хотели", пише в публикацията за родния град.

"Най-сетне Пловдив излезе от пашкула си: с очарователните си калдъръмени улички, деликатно боядисани къщи, занаятчийски магазинчета, чудновати музеи и изкушаващо достъпни цени за пазаруване", пише още "Лоунли планет".

Според публикацията Старият град блести с различни топли и студени нюанси - "кутия с бижута, в която има дървени къщи и църковни кули".

Цветни забележителности като камбанарията на църквата "Св. Неделя" в Пловдив създават очевиден контраст с други творения – като фонтана с металната спирала в центъра на града и сградата на пощата, пише още изданието.

"Когато задоволите културния си апетит, Роподите ще ви примамят извън града", продължава публикацията.

"Лоунли планет" предлага на туристите да посетят и историческата Асенова крепост и да потърсят спокойствие в Бачковския манастир.

Според "Лоунли планет" най-добрите страни за туристите в света през 2015 г. ще бъдат Сингапур, Намибия, Литва, Никарагуа, Ирландия, Конго, Сърбия, Филипините, Санта Лусия и Мароко.

Градът е създаден през 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България. В него живеят 379 882 души. Пловдив съществува без прекъсване от II хилядолетие пр.н.е., но наименованието му до средата на IV век пр.н.е. не е изяснено. Според някои автори това име е Евмолпия, алтернативно име, споменато от Амиан Марцелин през IV век.

През 342 година пр.н.е. градът е завладян от Филип II Македонски, който го укрепва с крепостни стени и в по-късните източници той носи неговото име – Филипополис. През следващите столетия градът е наричан на различни езици с варианти на това име. В античността се използва неговата тракийска форма Пулпудева или Пулпудава. След мащабните строежи на Флавиевата династия в града за известно време той е наричан Флавия Филипополис. В старобългарски източници се използват вариантите Пъпълдин, Пълдин и Плъдин, от които произлиза съвременното име Пловдив. От гръцката форма Филипополис произлиза и турското име на града – Филибе.

В отделни периоди са използвани и други наименования на града, които остават нетрайни. Някои древногръцки автори го наричат Понерополис (буквално „град на крадците/измамниците“), пеойративно название, вероятно насочено към владеещите града македонци. През Римската епоха се използва и името Тримонциум („Трихълмие“ – заради трите хълма, на които е разположен градът през Античността).

Някои изследователи идентифицират с Пловдив античния град Одрюза, от който са запазени само отделни бронзови монети.

 

TNS.bg