На този ден имен ден празнуват: Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.

На 23 януари 312 г. Господ прибира душата  Свети Климент Анкирски.

Майката на Свети Климент, Ефросиния, била силно вярваща християнка. Омъжили я млада за върл езичник. Света Ефросиния полагала усилия да въведе своя съпруг в света на християнството, но той отказвал и в същото време се опитвал нея да превърне в езичник. Водейки тази трудна духовна борба, Света Ефросиния постоянно се молела на Всевишния да й дава сили, за да успее. Но Господ имал други планове за нея. Малко след като Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът ѝ починал.

Когато Свети Климент навършил 12 години, Света Ефросиния починала и той останал кръгъл сирак. За него започнала да се грижи приятелка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама. Настанали тежки години. Голям глад убивал населението на Анкира, а бедните семейства оставяли на улицата и на произвола на съдбата своите деца, понеже не можели да се грижат за тях.

Точно в този момент се проявил младият Свети Климент. Той събирал децата от улицата и ги настанявал в огромния палат на неговата осиновителка София. Тя обличала и хранела бедните деца, а Свети Климент започнал да ги учи на християнските ценности, за да може след време да получат Свето Кръщение. Отдаден на духовни занимания, на 20 години Свети Климент станал епископ на Анкира.

Не след дълго езичниците предприели 9-то гонение над християните. Този път римските войници не преследвали обикновените вярващи, а онези които ги подбуждат да почитат Иисус Христос – епископи, клирици, дори четците в храмовете. Сред заловените и изпратени на мъчения бил и Свети Климент. Толкова много го били, драли кожата му, пробождали с шишове плътта му, че на края даже вътрешностите му се виждали. Върнали го едва дишащ в килията на затвора, а на следващата сутрин той бил като нов. Нямало и една следа от мъченията.

По заповед на императора, Свети Климент и неговият ученик  Агатангел били местени от град на град. Навсякъде публично ги измъчвали, а на следващата сутрин те били съвсем здрави. Това продължило няколко години. Свети Климент понасял с непознато търпение мъченията и никога не си позволил да плаче, да се оплаче или да реагира по друг начин. Накрая император Максимиан заповядал да  върнат затворниците  обратно в Анкира.

По заповед на градоначалника били затворени в тъмница. На Богоявление Свети Климент бил пуснат от затвора, за да отслужи празничната служба за Кръщението на Иисус Христос. По време на службата бил екзекутиран, заедно с неговите помощници Христофор и Харитон, и Агатангел. Това се случило на 23 януари 312 г.

 

През 1556 г. най-смъртоносното земетресение в историята отнема животът на повече от 820 хил. души

Земетресението от 1556г. е най-смъртоносното документирано земетресение в историята на човечеството Епицентърът на труса е в долината на река Вей, протичаща през централната провинция Шънси, Китай. Магнитудът му е 8 по скалата на Рихтер.

По скалата на Меркалий, оценяваща разрушителната мощност, трусът е от предпоследната XI степен (XII степен е абсолютно пълно разрушение).

Великото китайско земетресение, както започват да го наричат по-късно в хрониките, взема между 820 и 830 000 жертви. Големият брой на жертвите се дължи на няколко фактора. Много от хората в провинцията по онова време живеят в естествени пещери, или пък в т.нар. яодонг (жилища в скалите) на Льосовото плато, покриващо над 640 000 кв.км. площ в средната част на течението на Жълтата река (Хуанхъ). Според някои оценки 60% от жителите на този регион загиват. Освен това се задействат и огромни свлачищни процеси, допълнително повишили броят на жертвите.

Земетресението става по време на управлението на 11 император от династията Мин. Запазени са хроники, които описват какво се е случило, гласят:

„През зимата на 1556 година се случи катастрофално земетресение в Шънси и провинциите около нея. Нашият град Хуа беше застигнат от много беди и нещастия. Планини и реки промениха местата си, пътищата бяха разрушени. На някои места неочаквано се надигна земята и се появиха хълмове, а другаде – части от бивши хълмове потънаха под земята. Частни къщи, обществени здания, храмове и градски стени се разрушиха мълниеносно“.

От описанията от онова време става ясно още, че са засегнати територии в диаметър от над 800 километра от епицентъра.

Само месец по-късно в нощното небе се появява кометата, станала известна като Великата комета от 1556 или кометата на Карл V. Малко след земетресението в Китай се озовава Гаспар да Круз – португалски монах, един от първите, детайлно описващ за Европейците нравите и порядките в Китай. Да Круз прави връзка между разрушителното земетресение в Китай и появата на кометата малко по-късно, и се пита, дали това не са знаци, че на света се е родил Антихриста.

През 1989 г. този свят напуска испанският гений на четката  Салвадор Дали

Салвадор Фелипе Хасинто Далѝ и Доменек, известен с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ, е испански каталунски художник сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса.

Той освен това е много добър чертожник. Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен.

Далѝ има силно въображение и понякога необичайно поведение със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, които имат за цел да привлекат общественото внимание. Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Далѝ проявява любов към всичко, което е позлатено, и прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. Той дори си измисля арабско потекло.

Любопитен факт: По случай 100-годишнината от рождението на Салвадор Дали негови сънародници от каталунския град Жирона правят гигантска наденица бутифара (вид местен колбас от свинско месо), дълга 850 m и с тегло 1 тон. Далѝ много обича въпросния деликатес и когато емигрира в САЩ по време на Гражданската война в Испания, той редовно поръчва да му изпращат от него.

Малка част от известните творения на Далѝ: