На този ден според историческите източници през 987 година по нареждане на цар Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците.

 

Арон е български болярин, комитопул. Трети син на комит Никола и брат на българския цар Самуил, и на комитопулите Давид и Мойсей. Обвинен е в опит да заеме царския престол с помощта на Византия. Убит с цялото си семейство по заповед на Самуил. Остава жив само синът му Иван Владислав.

След смъртта на Давид и Мойсей, Арон е най-възрастният от вече двамата братя. Той ръководи българските земи, които се намират най-близо до Тракия, император Василий решава да се насочи към него. Освен да предотврати съюз между българите и византийските бунтовници, един евентуален договор с Арон ще възпре появата на втори фронт от север, докато войските на императора се бори за потушаването на бунта в Мала Азия. Друг е въпросът, че Арон иска да спре войната с Византия и постепенно да си осигури самостоятелна власт, като отстрани по някакъв начин брат си Самуил

Договорът между двамата владетели включва сродяване. Арон избира за своя жена сестрата на Василий II. От Цариград е изпратен севастийският митрополит, който вместо сестрата на императора води със себе си неизвестна никому жена (наречена от някои хронисти проститутка), Арон веднага разкрива измамата и нарежда митрополитът да се обезглави и главата му да се прати на Василий II, когато византийският император разбира за стореното събира армия, и се насочва към прохода Траянови врата, щом го преминава достига Средец и обсажда града. Обсадата продължава 20 дни, византийците претърпяват поражение. Българите изгарят обсадните машини и взимат със себе си много добитък, злато и пленници. Василий II побягва, но поради несъобразителност минава отново през Траянови врата, където се натъква на засада от Самуил, притекъл се на помощ на своя брат. Почти цялата византийска армия е унищожена или попада в плен, а императорът бяга. Според повечето извори датата на това поражение е 17 август 986 г.

В същия този ден Самуил научава и за тайните преговори на Арон с Василий за сепаративен мир и за замислите му да го убие. Така започва скандалът между двамата братя, който завършва със смъртта на Арон и целия му род. Това става в местността Разметаница (днес местността Царичина, край Дупница) на 14 юни (най-вероятно през 987 г.) Единствен оцелява синът му Иван Владислав, защото за неговия живот се застъпва Самуиловият син Гавраил Радомир. По-късно /август 1015 г./ Иван Владислав убива Гавраил Радомир по време на лов и заема неговото място на престола, а потомците му стават известни като ааронов клон на Комитопулите.

След смъртта на Арон цяла България минава в ръцете на Самуил.

През 1919 г. британските пилоти Джон Уилям Елкок и Артър Браун извършват първият полет над Атлантическия океан без междинно кацане – от канадското градче Сейнт Джонс (Нюфаундленд и Лабрадор) до Ирландия.

През 1920 г. в Царство България е въведена Трудова повинност.

През 1934 г. в Царство България с наредба-закон са забранени политическите партии.

През 1940 г. по време на Втората световна война: Париж е окупиран от Германия, в резултат на което съюзниците стартират Операция Ариел.

През 1982г. завършва войната за Фолклендските острови между Аржентина и Великобритания. Аржентина губи и британците поемат изцяло контрола на островите.

През 1985 г. Германия, Франция, Белгия, Холандия и Люксембург подписват Шенгенското споразумение.

През 2002 г. е създаден Национален военен университет с решение на 39-ото Народно събрание чрез преобразуване и обединяване на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, Висшето во­енно училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов“ – гр. Шумен и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Мит­рополия.

Роден е бизнесменът и президент на САЩ от 2017 до 2021-а година Доналд Тръмп, рожден ден празнува още и журналистът Крум Савов, легендата в тениса Щефи Граф и треньора на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов.