На днешната дата през 1915г. е прожектиран първият български игрален филм "Българан е галант" на Васил Гендов. Премиерата е в кино „Модерен театър“, а в главната роля влиза самият режисьор Васил Гендов. Филмът е черно-бял, ням и продължава един час. 

През 2005г. правителството определя днешния ден като професионален празник на работещите в областта на киното.

През 1953г. Йосип Броз Тито е избран за президент на Югославия. Тито управлява страната до смъртта си през 1980г. 

През 1964г. Карол Войтила, бъдещият папа Йоан Павел II, е ръкоположен за архиепископ на Краков. Войтила става папа през 1978г. до 2005г. Той е вторият най-дълго управлявал папа след Пий IX, който управлява 32 години. 

През 1972 г. Висшият педагогически институт в Пловдив е преименуван на Пловдивски университет.

През 1974г. е открито най-голямото летище в света в Далас. В момента то е на 10-то място в света. 

На днешната дата са родени трима от най-големите имена в българската история. През 1851г. в Копривщица е роден българският революционер Тодор Каблешков, останал в историята с т.нар. Кърваво писмо, в което обявява началото на Априлското въстание и то е изпратено до Панагюрище. Каблешков е заловен от заптиетата. Изпратен е в Пловдив, където ще бъде екзекутиран, успява край Габрово да вземе един от револверите на заптиетата и се самоубива през 1876г. 

През 1863г. в град Свищов е роден българският писател Алеко Константинов. Оставил произведенията Бай Ганьо и До Чикаго и назад. Алеко е убит през 1897г. край Пещера. Атентата е срещу неговият съпартиец Михаил Такев, който оцелява. 

През 1878г. е роден друг от най-големите ни поети. Пейо Яворов е и революционер във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. През 1913г. преживява тежко самоубийството на своята съпруга Лора Каравелова и прави опит за самоубийство и остава сляп. Прави втори опит за самоубийство през 1914, който е успешен. 

Важното уточнение е, че тримата са родени на 1 януари по стар стил и на 13 януари по нов стил.