Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Започва процесът срещу Жана Д'Арк 

Жана д'Арк е селско момиче, родено в смутни за Франция времена, началото на 100 годишната война. Търси спасението в религията, в тези тежки времена.

По време на управлението на Шарл VII, Франция изпада в критично положение – цялата северна част е окупирана от англичаните, а френската армия е толкова отслабнала, че се поставя въпроса за независимостта на страната. Жителите на родното село на Жана д’Арк – Домрем остават верни на краля и селото два пъти бива разрушавано от привържениците на бургундския херцог, който е на страната на англичаните.

Легендата разказва, че именно тогава, Жана чува гласовете на архангел Михаил и св. Екатерина и св. Маргарита, които я призовават да защити Франция. Младото момиче решава, че нейното призвание е да спаси страната си. След множество препятствия, Жана д’Арк успява да се срещне с Шарл VII и да си издейства военен отряд, с който успява да свали английската обсада на град Орлеан.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня са обсадени и викат Жана д’Арк за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430 г. Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните. Процесът срещу нея започва на 9 януари 1431 година. Църковният съд в Руан обвинява Жана д'Арк, която по това време е само на 19 години, в ерес. 

Ексекутирана е няколко месеца по-късно - на 30 май. Жана е изгорена на клада на площада на стария пазар. Когато пламъците я обземат, тя моли за кръст, който да държат пред нея, и на няколко пъти проплаква: „Исусе!“ Много от присъстващите плачат. След като умира, англичаните показват обгорялото тяло, за да не се създава легендата, че е успяла да избяга. След това го изгарят до изпепеляване, за да предотвратят събирането на реликви, а праха разпръскват в Сена.

За пръв път е използван суров пеницилин като лекарство

Това става през 1929 година в Лондон.  Пеницилинът е открит само година по-рано от Александър Флеминг. В едно петъчно утро, шотландският учен забелязва около мухъла, който замърсява една от купичките му със стафилококи, „ореол“. В него липсват каквито и да е било бактерии. Той заключава, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж и разтваря клетките на бактерията. Отглежда чиста култура и открива, че това е пеницилиновия мухъл, сега познат като Penicillium notatum. Флеминг измисля термина „пеницилин“, за да опише филтрата на „бульонната“ култура на пеницилиновия мухъл.

Разработката на пеницилина за употреба като лекарство се приписва на лауреатите на Нобелова награда за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн.

На 9 януари 1936 година са родени актрисата Кина Мутафова и актьорът Явор Милушев.

На този ден през 1944 година е роден и китаристът Джими Пейдж. Той е основател и неизменим член на групата Лед Запелин. Фенове и критици го смятат за един от най-влиятелните рок китаристи на всички времена. 

Джими започва да се учи да свири на китара, когато е на 12. На 14 години се явява на прослушване за таланти на ITV. Свири с различни банди и с китаристи като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален проект е "Diamonds", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 г.

Прави много записи с различни изпълнители. Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия между 1963 и 1966 г. През 1965 г. е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж отхвърля предложението. След няколко седмици обаче пак получава предложение от групата и започват да работят заедно. В бандата има проблеми, настъпват и много промени в състава ѝ, но Пейдж е решен да продължи работата с групата с нов състав. По-късно всъщност The New Yardbirds се превръщат в Led Zeppelin. Джими Пейдж е продуцент, композитор и китарист в бандата и е основната движеща сила за съществуването ѝ, заедно с великия Робърт Плант. Умението на Пейдж да използва различни видове китари при записите на песните на групата, налагат Led Zeppelin като стандарт в рок музиката с над 300 милиона продадени албума в целия свят. Включени са в Залата на славата на рокендрола. 

Днес Джими Пейдж навършва 78 години. Легендата на рока обаче не се е отказала от музиката. Наскоро, в свое интервю, той сподели, че пандемията го е накарала отново да грабне китарата и дори да се замисли за завръщане на сцената. 

Рожден ден днес отбелязва също херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън

 

както и канадската актриса с български корен Нина Добрев.