Международния ден на йогата

На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е одобрен през 2014 година с резолюция на ООН по инициатива на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата.

Около 50 000 души се събраха в подножието на Хималаите, за да честват Международния ден на йогата заедно с индийския министър-председател Нарендра Моди, съобщи Асошиейтед прес.

Моди, който е пламенен хиндуист и почитател на йогата, отбеляза четвъртия международен ден, посветен на древната практика, в град Дехрадун. Малко след изгрев слънце той разпъна постелката си и започна да прави упражнения заедно с около 50 000 души.

"Йогата обогатява живота на милиони хора по света", каза в речта си Нарендра Моди. Той призова индийците да се гордеят с традициите си.

"Богатството на индийското уникално наследство, като йогата, ще бъде уважавано масово по света само когато ние самите проявяваме уважение към културата и традициите си", допълни той.

Десетки хиляди хора в Индия се включиха в масовата йога практика - от служителите на летището в Делхи до ученици от безброй училища.

Сгушен в зелените хълмове край брега на река Ганг в северната част на Индия, град Ришикеш, популяризиран преди 50 години от "Бийтълс", си остава задължителна дестинация за поклонниците на йога упражненията на Запад, предаде Франс прес.

"Слънцето, Луната, реките са за всички - по същия начин йога упражненията са за всички", заяви ентусиазирано гуруто Свами Шивананда Сарасвати.

"Представете си! Министър-председателят отиде в ООН и се изказа за благотворния ефект от йога упражненията. Днес те са навсякъде", констатира Сарасвати.

В Ришикеш, разположен на 250 км северно от столицата Делхи, легиони туристи от чужбина идват за ашрамите и училищата по йога, които там никнат като гъби. Увлечение, което не бе чуждо на четиримата музиканти от "Бийтълс", прекарали два месеца в Индия през 1968 година.

Настъпва астрономическото лято

Астрономическото лято през 2022 година настъпва на 21 юни от 12:13 часа българско време. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. Лятото в южното полукълбо започва на 21 декември.

Началото на астрономическото лято е обвързано с момента на лятното слънцестоене – това е денят в годината, когато слънцето в северното полукълбо свети най-дълго. На 21 юни продължителността на светлата част на деня е цели 15 часа 19 минути и 30 секунди.

Лятото ще продължи 93 дена и половина.

Астрономическото лято през 2022 година свършва на 23 септември от 4:03 часа българско време.
22 септември е денят на есенното равноденствие. Тогава тъмната и светлата част на нощта са приблизително еднакви, но денят е малко по-дълъг – 12 часа 9 минути и 55 секунди. Причините за това са две. Първата е, че за изгрев се смята първия „милиметър“ от слънцето, който се показва над хоризонта, а не средата на слънчевия диск. Втората причина е, че ние виждаме слънцето да изгрява преди то да изгрее поради специфики в пречупването на светлината от въздуха.