Къщата на министър-председателят за периода 1911-1913 година академик Иван Гешов е пред разруха. Намира се на централно място в столицата - на бул. "Патриарх Евтимий" номер 7, в близост до Попа.

Тя е построена между 1905 и 1907 година. Проектант е арх. Никола Лазаров, който я проектира за семейството на известния български политик и председател на Българското книжовно дружество, Българската академия на науката и Българския червен кръст. Тази сграда също от 1978 г. е със статут на архитектурен и художествен паметник на културата с местно значение.

Културният паметник от години се руши, а Общината не взима никакви мерки по опазването му.

Trafficnews се опита да разнищи какво е бъдещето сградата, но ни бе казано, че тази информация не е публична, а собствеността на сградата е частна.

В Кадастъра имотът е предвиден да бъде детско заведение с площ от 989 кв.м.

Кметът на район Средец Мария Ачкова е изпратила писмо до арх. Влади Калинов – Председател на постоянно действащата комисия по НКЦ при Столична община преди година, като уведомява, че "Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние".

Предвидено е през 2004 г. на нейно място да се издигне хотел, но понеже е паметник на културата не може да бъде съборена и по всяка вероятност собствениците чакат тя да падне сама, докато Общината бездейства.

Вижте как изглежда тя във видеото на ТРАФИК ТВ: