Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк в света вече е факт и ще посрещне първите си посетители с мащабно откриване.

Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

Сред обектите в него са крепости, пресъздаващи Първо и Второ българско царство. Също така в парка има и мини Колизеум като този в РРим. Направени са и прототипи на пра-българско и славянско селище.

В средата на парка има голямо езеро с лодки. 

С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Исторически парк. Празникът ще отбележи и ден на българския фолклор. 

Изградено е и селище на Траките, както и Средновековна крепост.

А за да се върнем още по-назад във времето, ще имаме възможност да се докоснем до жилища от Каменно-медната (4800 – 4000 г. пр. Хр.) и Новокаменната (8-мо до 4-то хил. пр. Хр.) епохи

Обектът разполага с голям паркинг, ресторант и кино, както и детска площадка. 

Пищен вечерен концерт на "Булгара-симфони"- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера; атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня "Палячи", атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл "Чинари" - "Траки" и "Прабългари" са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина.