Поредицата от празнични дни е достатъчно дълга, не само да си починем и да се видим с близките си, но и да прекараме няколко часа сред природата. Прогнозата за близките дни е за слънце и сравнително високи температури, така че планирайте някое не дълго, но за сметка на това интересно и опознаващо пътешествие.

Нашето предложение днес е мегалитът „Слънчева врата“ над село Розовец, който се намира на петдесетина километра от Пловдив. Впечатляващият мегалит е открит от краеведите от Брезово Радню Шопов и Гънчо Прасков, а през 2019 г. е документиран от проф. Валерия Фол.

„Бях изумена от това, което видях. В две от грунтовите скали, обърнати на запад, е изсечен процеп с ширина около 54 см. Фасадата и особено стените му са чудесно изравнени. Отгоре между двете скали е поставен камък така, че образува рамката на врата с височина около 1.10 м. През отвора на вратата се вижда изравнена скала, върху която с висок релеф е оформен слънчев диск, който също е обърнат в западна посока“ разказва проф. Фол. Интересното е, че в района са отчетени и магнитни аномалии. Предполага се, че по време на равноденствията залязващото слънце огрява през отвора на вратата слънчевия диск.

От източната страна на скалната група,  са изсечени стъпала, водещи до два трона. Ситуацията е аналогична на тази в „Града на Мидас“ във Фригия (Малоазийска Турция) и светилището при Кокино (Република Северна Македония), твърди тракологът. Мегалитната слънчева врата със слънчев диск при с. Розовец е единствената досега документирана. Поетично можем да я нарече „Вратата на залеза“. Тя дава изключително много информация за култа към бога Слънце у траките, казва проф. Фол.

На територията на древна Тракия са открити десетина слънчеви врати, най-известните от които са тази при с. Бузовград и „Караджов камък“. Но новооткритата е изключителна не само заради внимателната обработка на скалите, а и заради слънчевия диск, който е проекция върху скалата на „Хелиос, ти най-почитаното божество от всички траки“, както е възкликнал Софокъл. Това е врата, която в най-чист вид представя идеята на траките за бога, който всеки ден се ражда (изгрява) и умира (залязва) и който бележи годишния цикъл, отъждествяван с цикъла на живота. Мегалитната врата със слънчев диск край с. Розовец е скално бижу, което свързано с другите мегалитни паметници в района представя космогоничните и теогонични вярвания на траките, но и задълбочените им астрономически знания и технологии за обработка на скала. Двата обелиска в района -„Правите камъни“, които също са свързани с култа към Слънцебога, изумяват с постигнатия баланс, издържал на превратностите и земетресенията във времето, твърди професорът.

Мегалитът Слънчева врата се намира на около 5 километра от селото , като към него водят указателни табели и маркировка. Пътят е изключително живописен, а от площадката, върху която е разположено светилището, се открива невероятна гледка към Средна гора.

 

Кутела, Побитите камъни и Яйцето на змеицата - светилища с интересна история на час от ПловдивТе са нашето предложение за разходка през уикенда