Париж отново е обявен за най-привлекателната градска дестинация в света, според годишния доклад на глобалната компания за пазарни проучвания Euromonitor International.

Индексът на 100-те най-добри градски дестинации за 2023 г., изготвен в партньорство с компанията за данни Lighthouse, разглежда водещи градове от цял свят и ги класира по редица критерии, сред които туризъм, устойчивост, икономически резултати и здраве и безопасност, разказват GlasNews.bg.

Европа взема надмощие със 7 от първите 10 града и 63 в топ 100. Единствените неевропейски градове в топ 10 са Дубай на второ място, Токио на четвърто място и Ню Йорк на осмо място.

Мадрид е трети, докато Амстердам, Берлин и Рим са съответно на № 5, 6 и 7. Барселона и Лондон допълват топ 10.

Азия се представя добре в топ 20, като в списъка попадат Сингапур (11), Сеул (14), Осака (16) и Хонконг (17).

Докладът приписва успеха на Европа на „бързата урбанизация и широкото възприемане на технологиите“.

Пътуващите вече искат високоскоростен интернет, гъвкави опции за резервация и места за дистанционна работа.

От Euromonitor International отбелязват: „Подобряването на устойчивостта, транспортните мрежи и социалното въздействие са някои от ключовите цели, които градовете приемат днес, за да увеличат конкурентоспособността, да подобрят своите туристически предложения и да осигурят безпроблемно пътуване на клиентите.“

Токио влиза в топ 10 за първи път, което според доклада се дължи на подобрената туристическа инфраструктура, облекчаването на свързаните с Covid-19 регулации и отслабената йена – което предлага на международните посетители страхотна стойност за парите им.

Има четири нови дестинации в топ 100, всички от които могат да се похвалят с подобрено представяне в туризма тази година: Вашингтон под номер 48, Монреал (68), Сантяго (88) и Вилнюс (92).

Международните пътувания продължават да се възстановяват силно, като се очаква броят на пътуванията да достигне 1,3 милиарда до края на 2023 г. – генерирайки около 1,7 трилиона долара в глобалните разходи за туризъм.

Истанбул оглавява списъка по брой международни пристигания през 2023 г., следван от Лондон и Дубай. Градовете с най-голям ръст на годишна база са Хонконг (2495%) и Банкок (142%), поради това, че са сред последните, отворили отново след пандемията Covid-19.

Въпреки това, бумът на броя на посетителите може да бъде смесена „благословия“, с отрицателни въздействия върху местните общности и околната среда.

Надежда Попова, старши мениджър в Euromonitor International, обобщава в изявление начините, по които градовете се изправят пред предизвикателството на свръхтуризма.

„Някои дестинации налагат ограничения, високи данъци или намаляване на хотелския капацитет, за да помогнат за ограничаване на притока на туристи и запазване на културното наследство, докато други приемат стратегии за „разпръскване“, които насърчават алтернативни или неутъпкани дестинации.“

Попова прогнозира, че растящите разходи за живот, променливата инфлация и геополитическата нестабилност ще бъдат най-големите пречки, когато става дума за растеж на туризма през 2024 г. и 2025 г. Потребителите ще търсят предложения за пътуване на изгодна цена и много от тях ще избират ваканции, които са малко по-близо до дома.

Първите 20 града в Top 100 City Destinations Index 2023 на Euromonitor са:

1. Париж, Франция

2. Дубай, Обединени арабски емирства

3. Мадрид, Испания

4. Токио, Япония

5. Амстердам, Холандия

6. Берлин, Германия

7. Рим, Италия

8. Ню Йорк, САЩ

9. Барселона, Испания

10. Лондон, Великобритания

11. Сингапур

12. Мюнхен, Германия

13. Милано, Италия

14. Сеул, Южна Корея

15. Дъблин, Ирландия

16. Осака, Япония

17. Хонконг

18. Виена, Австрия

19. Лос Анджелис, САЩ

20. Лисабон, Португалия