Щастието отвътре личи и от вън! Отмората както за тялото, така и за ума би трябвало да е от първостепенно значение за човек. В свят, изпълнен със стрес, е изключително важно да се грижим за себе си.  Но не, не говорим за медикаменти, а за поддържане на добър тонус, укрепване на имунитет и отношение към нервната система и психиката. За тази цел в Парк и СПА Хотел Марково можете да откриете най-добрия СПА център в района около Пловдив и в полите на Родопите. Не е нужно да пътувате далеч, за да получите качествено обслужване с афинитет към вашето здраве. Не случайно хотелът е награден от БХРА за „Най-добър градски СПА хотел на България за 2018 г.“ Стреми се не само да е комплекс за почивка, но и място за добрата емоция и здрав организъм. Защото една почивка е пълноценна, когато полезното е съчетано с приятното.

В СПА центъра на Парк и СПА Хотел Марково може да се възползвате от два напълно реновирани и модернизирани вътрешни басейна, с температура на водата от 32°C и 36°C, която се поддържа целогодишно.  Няма нищо по-хубаво от това да се скриеш в уютен и топъл СПА център, докато навън тихо падат есенните листа. Единият от тях е оборудван с хидромасажни кресла, които изпомпват силни струй вода към тялото Ви, като по този начин успокояват мускулатурата и „шлифоват“ кожата. Добър метод е да съчетавате басейна с джакузито, което тотално ще отпусне физиката Ви и ще отмие напрежението. То действа изключително благоприятно при ортопедични травми и контузии.

СПА центърът разполага и с два вида сауни – инфрачервена и финландска. Те ще ви изненадат с приятно отпускане и абсолютен релакс. Финландската сауна е с температура до 100 °C . Тя е един от най-признатите начини за отделянето на токсините от тялото. Този ефект се получава, защото топлината разширява порите и ги прочиства. Ползите от сауните са многобройни – над 50 и всичките научно доказани. Сред тях са освобождаване от болки, стимулира производството на ендорфин, намалява холестерола, топи мастните тъкани, спомага за пълноценен сън, бори се срещу настинки и грип и още много други. Най-смелите могат да я съчетаят със студена стая за стимулиране на имунната система.

От друга страна, при инфрачервената сауна топлината прониква още по-дълбоко в кожата – до 8 см. Различното при нея е, че въздухът не се загрява, а светлината директно намира път към организма. Половинчасов престой се равнява на интензивна кардио тренировка, поради което се намалява наднорменото тегло и целулита. Подобрява се кръвообръщението и функциите на сърдечно-съдовата система.

Всеки един компонент от СПА центъра на Парк и СПА Хотел Марково крие приятни изненади за здравето. В парната баня позитивите са подобни като при сауните, но заради парата кожата е атакувана много по-агресивно и съответно се детоксикира по-бързо. Парата винаги се е използвала в козметичните и медицински практики. Тя прочиства синусите и дробовете, намалява производството на кортизол, разширява кръвоносните съдове, премахва мъртвите клетки и  отпуска съзнанието. Престоят в парна баня се води акватерапия и е един от най-древните начини за лечение. Не случайно Римската империя е създала термални бани, които са били посещавани от елита.

СПА центърът разполага още със Солна стая и над 40 вида СПА терапии и масажи, които може да опитате срещу допълнително заплащане. Такива са рибки „Гара руфа“, класическата турска баня, позната повече като Хамам, която се изпълнява по древен обичай, терапии с вулканични камъни, с глина, с шоколад, кафе или етерични масла. Една от най-интересните терапии е „Тайната на гейшите“, при която се работи единствено с натурални оризови продукти. Японският народ много добре знае полезните качества на зърнената култура и ги прилага в разкрасителните си процедури. Оризът е източник на младост, той съдържа тиамин (витамин B1).

Другата впечатляваща терапия е „Ваната на Клеопатра“. Да, всички сме запознати с легендите и тайната за красотата на последната египетската владетелка – Клеопатра. Тя обичала да прекарва дълго време във вана с мляко, което допринасяло за младостта и фината ѝ кожа. Млякото също е богато на калции и най-вече цинк, а цинкът е антибактериален носител със стягащи и защитни качества. Той влияе положително не само на кожата, но и на косата, ноктите и очите. Наричат го „минерал на красотата“. За разлика от други хотели в Пловдив, Парк и СПА Хотел Марково предлага на гостите си да се почувстват царствено, като едновременно с това поглезите сетивата си.

Подобни терапии са рядкост за България, но Парк и СПА Хотел Марково излиза извън границата на това, с което сме свикнали, за да Ви отведе до всички краища на света – От Финландия, през Азия, до древен Рим с над 40-те вида СПА терапии, които доказаните професионалисти на комплекса извършват.