След силния летен сезон и препълнените курорти по родното Черноморие през последните два месеца,  от туристическия бранш вече отчитат спад на резервациите и отлива на туристи се усеща все по-осезаемо. Затягането на противоепидемичните мерки и ограниченията за заведенията и нощните клубове също са фактор за по-малкия интерес към курортите от началото на месеца, смятат хотелиерите и ресторантьорите.

Както всяка година с края на летният сезон, туроператорите и хотелиерите започнаха драстично да свалят цените на нощувките по морето. По-евтино става и по ресторантите и магазините. Наша справка показва, че с настъпването на месец септември разходите за почивка по Черноморието се свиват средно с 30-40% спрямо юли и август.

Намираните на места по хотелите вече е далеч по-лесно, защото курортите на практика са празни. Бърз преглед на сайтовете за резервации показва, че в Слънчев бряг например, вече могат да се намерят хотели на цени от 40 лева на вечер за двойна стая, а в по-народните курорти нощувката върви дори по 30 лева.

Наша поверка показа, че на място в Китен и Приморско има и квартира по 10 лева на човек.

Ол инклузив почивките също са вече доста по-евтини. Двойна стая в четири или петзвезден хотел в зависимост от дестинацията ще ни струва около 100-120 лева, което на практика е 50-60 лева на човек. Предимствата на големите хотели през септември е, че разполагат със собствени открити и закрити басейни със шезлонги, което е плюс в случай на лошо време.

Въпреки ниските цени и сравнителното хубавото време туристи няма, споделят собствениците на хотели и заведения. След този уикенд с три поредни почивни дни, резервациите се броят на пръсти, което ще принуди и много търговци предварително да обявят край на сезона.

Резкият спад на резервациите през септември се дължи и на тревожната тенденция със скока на заразените с COVID-19. По думите на хотелиерите, хората се страхуват да пътуват, а задължителните PCR тестове за пристигащите от чужбина спират и чуждестранните туристи.

Въпреки очакванията за „слаб” семптември, От Бургаската регионална туристическа камара съобщиха, че ръстът на туристите по Южното Черноморие е бил 157% спрямо миналата година, а сезонът е един от най-силните за последното десетилетие.

За българските туристи обаче, които обичат спокойствието и искат да почиват на ниски цени и да избегнат тълпите по плажовете, септември се явява прекрасна възможност за почивка по родното Черноморие.