И вие сте от хората, които обожават Италия, нали? Като се започне от типичната кухня и се стигне до културните забележителности – кожата ви изтръпва при мисълта, че бихте могли да им се насладите, като планирате кратка ваканция, по време на която да грабите емоции с пълни шепи. А защо не започнете пътешествието си от Сицилия, например?

Все пак голяма част от историята на италианската литература е създадена именно в Сицилия (и това малко хора го знаят). Може би обаче вие сте наясно, че Пирандело, Томази ди Лампедуза и Верга са едни от имената в литературата, които са родени и са работили тъкмо тук. Други примери са големият теоретик Луиджи Капуана, писателят Леонардо Шаша или дори поетът Салваторе Квазимодо.

А за да се запази паметта за тях, резиденциите, в които те са живели, естествено са превърнати в къщи-музеи. Така в най-големия италиански регион се съхранява не само споменът за най-добрите италиански литератори, но и за изкуството, историята и културата като цяло, благодарение на местата, където се намират библиотеки, старинни мебели, произведения на изкуството и предмети от бита.

А кои са трите дестинации, които не трябва да пропускате?

  1. Къщата на Салваторе Квазимодо в Модика

Къщата, в която на 20 август 1901 г. е роден големият поет и писател Салваторе Квазимодо, днес, естествено, е превърната в музей. В двете основни стаи, познати като „миланското ателие“ и спалнята, се съхраняват мебели и предмети, принадлежали на писателя, включително сувенири, снимки, надписани лично от него, и специални издания на произведенията му.

От 2016 г. за посетители са отворени читалнята, където можете да се консултирате и да прочетете произведенията на Квазимодо, и мултимедийната зала, където можете да гледате исторически видеоклипове, като този от церемонията, на която той получава Нобеловата награда за литература през 1959 г. в Стокхолм.

  1. Къщата музей на Луиджи Пирандело в Агридженто

Тук става въпрос за родния дом на писателя и драматург, носител на Нобелова награда, който е живял тук в детството и юношеството. Сградата е построена в края на XVIII в. – през 1867 г., - а близо век по-късно в нея се премества семейството на писателя, за да избегне холерата. Да, съвсем коректно забелязахте – това се случва в същата година, в която е роден писателят.

Къщата-музей, която е обект на мащабен мултимедиен ремонт, има за цел да разкрие пред възможно най-широка публика ценното наследство от творчеството на автора, което се отразява и в артефактите и спомените, съхранявани в стените на къщата. Всяка от стаите е посветена на различен етап от живота, творчеството и идеите на Пирандело.

  1. Къщата музей на Пепино Импастато

Накрая, няма как да не споменем къщата музей на Пепино Импастато в Чиниси (Палермо). Мястото пази атмосферата, породена от идеите на твореца да се бори  срещу мафията, корупцията и потисничеството, както и на майка му Фелича, която, без да се страхува, разказва историята на сина си и съобщава имената на убийците му, изпратени лично от боса Гаетано Бадаламенти.

След смъртта на Пепино Импастато семейството му, с подкрепата на някои активистки асоциации, запазва превръща къщата първо в музей (2005 г.), а след това в Паметник на културата (2012 г.).