Пътувания до Ибиса, Майорка, Менорка и Форментера са изключени от картите за британците, защото страната чакаше твърде дълго, за да влезе в заключване.

Според министъра на туризма, местната власт очаква островите да останат затворени през май, юни и юли, поради пандемията на коронавирус. Но те са предпазливо оптимистични за отварянето им през август, с 25 на 100 от обичайните им посетители.

През следващите месеци това може да нарастне до 50 на 100 от обичайния брой посетители

Въпреки това, той каза пред местните медии, че само туристи от определени страни ще бъдат допускани.

"Има държави като Обединеното кралство, които изчакаха твърде много време, за да приемат мерки за ограничаване и това ни поставя в различна ситуация по отношение на тях." - категоричен е министъра.

Прогнози сочат, че туристическата индустрия няма да се нормализира до края на 2020 г. Министърът на труда на испанското правителство Йоланда Дия е изправена пред сериозен удар, след като предположи, че хотели и развлекателни заведения може да не  отворят отново тази година.

Тя каза, че така нареченият период на деескалация след блокирането почти сигурно ще се извърши на две фази и ваканционната индустрия няма да има предимство.

Испанските плажове може да се отворят още в средата на юни, въпреки че е вероятно само местните да могат да им се насладят.

Ако прогнозата на министъра на туризма на Балеарските острови е вярна, може да минат няколко месеца, преди британците да си позволят да си приготвят шезлонги.

EasyJet очаква с нетърпение следващата пролет, след като пусна своя полетен график за Великден 2021 пет месеца по-рано.

Предпазливите британци, които искат да резервират почивки за следващата година, могат да намерят полети до Испания от £ 26,99 всеки ден.

Почти сигурно е обаче, че те ще бъдат посъветвани да носят маски, а температурата им ще бъде мерена при пристигането им по летищата и пристанищата.

Когато британците най-накрая имат възможността да посетя Испания след пандемията на коронавирус, те биха могли да се възползват от войната с цените на бирата.

Собственици на барове се хвалят с намалението на цените в Коста Дел Сол и Коста Бланка, докато баровете се борят за привличане на бизнес след блокирането.

Туристическите лидери също обясниха, че туристите ще трябва да плажуват на разстояние от 6 фута, дори след края на коронавирусната криза.

Снимка: The Sun