Декември е популярно време за пътуване, независимо дали искате да избягате преди празниците, за пътуване до сезонните пазари в Европа или просто да напуснете града, съчетано с пазаруване на подаръци. В цяла Европа декември е сравнително хладен – дори на Канарските острови температурите рядко достигат 20 градуса, – така че макар да е възможна сравнително топла почивка, може просто да опаковате топли дрехи и да се отдадете на европейската зимна картина, изпълнена с красиви мигащи светлини, коледни базари, топли напитки и кънки на лед, на които можете да се насладите в най-добрите европейски градове, които да посетите през декември.

Бордо, Франция

Ако изберете тази дестинация, може да хванете влак от Париж до Бордо — 2,5-часово пътуване покрай мъгливи полета, пълни с елени, които похапват зелени филизи. Със своите грандиозни сгради, открити булеварди, широки кейове по Гарона и много пешеходни, калдъръмени улици в стария център, Бордо привлича посетители с многото си забележителности. Задължителни места за посещение са La Cite du Vin – интерактивно изживяване с вино в превъзходна модерна сграда, готическата кула Пей Берланд; Плас де ла Бурс и която и да е малка уличка в стария град.

Не пропускайте неделния пазар за антики на Плас Сен-Мишел или, разбира се, коледния пазар по Але дьо Турни, който се провежда от края на ноември до края на декември. Също така през декември е задължително пътуването до заскрежените винарни около Сент-Емилион.

Хелзинки, Финландия

Столицата на Финландия е магическа през декември, когато всичко е украсено за Коледа. Районът около стария басейн на пристанището е много красив, с блещукащи светлини, отразени във водата, малък пазар заколедни украси и високооцененият ресторант Kappeli, изцяло покрит с приказни светлини. Голямото дърво пред катедралата в Хелзинки ще ви очарова, както и старият пазар, където можете да опитате екзотични зимни деликатеси като чипс от северен елен (изненадващо добър - малко като сух салам).

Не забравяйте да разгледате двете необичайни църкви в Хелзинки: Скалната църква със собствен водопад вътре и кръглият дървен параклис Кампи .

Талин, Естония

Когато става въпрос за перфектна коледна обстановка, Талин веднага изплува в съзнанието. Какво ще получите? Ограден средновековен град. Малък площад с оживен коледен базар. Каране на кънки на лед пред редица цветни стари къщи. Уютни хотели с бумтящи камини. Какво още е необходимо? Германия е известна с организирането и провеждането на коледни базари, Талин със сигурност трудно отстъпва и се бори за парите и вниманието на туристите по време на коледния сезон.

Писнало ви е от средновековна коледна красота? Можете да отидете на грандиозното пристанище за хидроплани Ленусадам, морски музей в модерна и необичайна обстановка.

Виена, Австрия

Няма значение кога ще посетите Виена - този град винаги е прекрасен и величествен. От грандиозните старомодни кафенета, където е изобретена прочутата торта Сахер, до Испанската школа по езда, дворците от детството на Мария Антоанета, Виена създава блясък по-добър от всеки друг град. Градът наистина спира дъха с мигащите коледни светлини и пазари, които примамват с аромати на канела и греяно вино.

Виена е известна и със своята класическа музика. Ако можете, опитайте се да посетите концерт, като например Новогодишния концерт - или още по-добре, посетете Виенски бал.

Страсбург, Франция

Страсбург е прекрасна смесица от Франция и Германия, тъй като е съвсем близо до германската граница. Градът е пълен със стари калдъръмени улички, фахверкови къщи и много малки площади, които през декември са пълни с коледни базари. Целият стар град е украсен - няма нито едно голо ъгълче - и високо коледно дърво, което гордо се извисява над всичко.

Насочете се към Petite France и се разходете покрай водата и надолу по малките алеи. Спрете в едно от многото кафенета за горещ шоколад и ще разберете защо Страсбург е идеален за посещение през декември.

Посетете катедралата, за да видите фантастичния астрономически часовник и, ако можете да изминете 330 стъпала, изкачете се до върха на камбанарията, за да видите празничната украса на града отгоре.

Единбург, Шотландия

Столицата на Шотландия, най-северната нация на Обединеното кралство, е доминирана от огромен замък, обрамчен от калдъръмени алеи, които изглеждат като изскочили от страниците на Хари Потър. Историята и обстановката са очарователни по всяко време на годината, но през декември студът и коледната атмосфера правят града още по-привлекателен. През декември температурите са малко над точката на замръзване и са доста влажни, но това не е нещо, с което едно дебело палто не би могло да се справи.

Това, което прави Единбург малко по-различен е, че докато коледните светлини и коледните базари (един в немски стил и шотландски, между другото) са страхотни, градът наистина оживява в новогодишната нощ. Hogmanay е огромен уличен фестивал, който започва на 30 декември и не спира до 1 януари. Музика на живо и събития се появяват из целия град, а в полунощ Единбург избухва в пищни фойерверки, които осветяват целия хълм на замъка.

Тъй като целият град е зает с купони, най-добре е да останете някъде, което не е твърде далеч за разходка, но все пак достатъчно тихо, за да спите.

Венеция, Италия

Венеция и нейните лагуни изискват слънчева светлина или поне така си мислите. Но истината е, че през пролетта и лятото Венеция е твърде пренаселена, за да се насладите дори на една крачка в самота. Част от магията на Венеция е да я видите без хора - да завиеш зад ъгъла и да попаднеш на празна уличка, мост или площад, където можеш на спокойствие и тишина да се насладиш на архитектурата, магията и малките детайли.

Затова изберете декември за посещение на Венеция – тълпите са изчезнали, круизните кораби не пристигат и ще имате Венеция почти само за себе си. Облечете се дебело, обуйте ботушите и се разходете. Вземете си криминален роман на Дона Леон и се отбийте в Caffe Florian за горещ шоколад и за четене. Насладете се на посещението на Двореца на дожите, без да се налага да се редите на опашка, и се полюбувайте на гондолите, украсени за Коледа.

Резервирайте предварително, за да видите представление в операта La Fenice , а ако сте в града за Нова година, отидете направо в Lido за фойерверките.

Цюрих, Швейцария

Ако пристигате в Цюрих с влак, ще излезете направо в зимна страна на чудесата. През декември в Швейцария наистина става студено с температури около нулата. Но това я прави толкова специална. Фонтанът пред гарата вероятно ще бъде замръзнал, коледните светлини танцуват в снега на земята, а реката и езерото са покрити с лед.

Цюрих също организира много уникални събития по време на предколедния период – от щандове за фондю на пазарите до историческо събитие за потапяне на свещи, специален коледен цирк и приказно пътуване с трамвай през стария град.

Ако сте млади по душа и има достатъчно сняг, защо не отидете на тобоган? Има различни хълмове за различни нива на умения.

Берлин, Германия

Столицата на Германия прави това, което една столица трябва да прави: предлага някои от най-добрите музеи, паметници, забележителности, събития и атмосфера в Германия. През декември става студено, но е чудесно време да излезете и да изследвате, да се потопите в коледния дух и да се насладите не само на по-оределите тълпи, но и на по-ниските цени.

Опитайте разходка с лодка по Шпрее покрай Райхстага и Музейния остров. През зимата е хладно, но доста вълшебно, особено ако сте имали късмета да навали сняг. След това слезте и посетете многобройните превъзходни музеи на Museum Island, за да се сгреете.

Около Берлин има около 100 големи и малки коледни базара, всеки със собствен чар. Берлин е и домът на къривурста – пикантна наденица на скара, която върви добре с чаша греяно вино.