Лятото е към края си, но не и лятното настроение. След горещите часове на плажа, мнозина от нас мечтаят да се насладят на Родопа планина и нейната есенна премяна, на прохладата на гората, на ромона на потоците и прекрасните екопътеки.

На по-малко от 100 километра от Пловдив, се намират едни от най- красивите пътеки в Родопите. Минавайки по тях, туристите пресичат стари каменни мостове, спират се пред стари тракийски светилища и руини на римски крепости, гмуркат се под блестящите води на водопадите.

Маршрутите в района не са тежки, подходящи са и за по-неопитните планинари. TrafficNews събра за читателите си няколко маршрута, които биха превърнали уикенда на всяко семейство или по-голяма компания в истинско приключение.

 

Екопътека Струилица

 Разходката по тази екопътека отнема не повече от 3 часа и е подходяща както за деца , така и за по-възрастни хора. Тя започва на 3 километра западно от центъра на Девин. Отправна точка е мостът над река Девинска пред сградата на общината. Ако пътувате в посока центъра на Девин, преди да минете по този мост, трябва да свиете по улицата в ляво. След това стигате до комплакс „Стриулица” и оставяте колата си на големия безплатен паркинг.  

По пътя има 2 чешми. Екопътеката минава близо до Самодивското пръскало, който е един от най-високите водопади в Родопите – 70 м. Легендите разказват , че нощем там се къпят самодиви, но местните се шегуват, че отдавна не са ги виждали и сигурно вече са се пенсионирали.

Екопътеката ни води до местността Лъката и до още един много висок и красив водопад – Мечешкия. Продължавайки по пътеката, стигаме до емблематичните зелени мостове над река Девинска.  Пресичайки реката по моста  местността Лъката.

Ще я познаете по широката поляна с две постройки. На едната ще видите табела за посоката към Мечешкия водопад. Той се намира на десетина минути от Лъката, като има малко изкачване.

 

Мечешкият водопад

Мечешкият водопад е висок 50 метра и има 3 пада на водата. Звучното му име идва от това, че в неговия вир се къпят мечките. Разбира се, това е малко вероятно, но пък  не бива да забравяме и поговорката, че който го е страх от мечки , не ходи в гората.

 Скален феномен „Слона”

 Тръгвайки по пътя от Девин за Смолян на 4 км от града, природата е сътворила причудливо скално образование, с формата на слон. Легендите твърдят, че  отворът, с размери 3 м на 3 м , които се намира между устата и хобота е бил вход на древна пещера, която е разрушена от придошлите води на реката или след голямо земетресение.  Местните хора вярват, че тази причудлива скала има лечебна сила и ако  се вгледаш достатъчно дълго в него , той ще те изцери. 

Отправна точка

За отправна точка към тези романтични маршрути можете да изберете хотел „Исмена”, който е сред най- предпочитаните в курортния град. Той се намира в най- спокойната част на града, а от него се открива красива гледка. Хотелът разполага с външен и два вътрешни басейна , както и с много добър СПА център предлагащ различни терапии и ритуали. Хотелът, който носи името на древнотракийската богиня на любовта, предлага всички удобства, уединение и разбира се, любимите родопски гозби.

Хотелът е много подходящ за семейства с деца, защото разполага с огромни поляни, детски площадки и басейн за малчугани.