Българите развързаха кесиите за почивки и екскурзии в страната и чужбина. За месеците юли до септември приблизително 1 822 300 нашенци са реализирали туристически пътувания, а 7 от 10 са били именно са цел отдих. Това показват предварителни данни на НСИ за третото тримесечие на годината. В сравнение със същия период на миналата 2022г. броят на пътуващи е нараснал с 4,2%.

През септември е регистриран пикът на пътувания, като преобладаващата част от тях (72.5%) са били в рамките на страната. Малко над 20 на 100 са били осъществени в чужбина. Около 7% от българите са успели да пътуват както в страната, така и извън нея.

Най-активни са във възрастовата групата от 25 до 44 години. Техният брой е 721 100 души, или иначе казано близо 40% от всички пътували лица. Независимо от възрастта, българските туристи са избирали да пътуват предимно в рамките на страна. Най-висок дял на екскурзии в България са регистрирали гражданите в трета възраст - 79,3%. Делът на пътувалите в чужбина лица е най-голям при най-младите участници в изследването (15-24 години), една четвърт от всички пътувания в тази възраст.

В сравнение с 2022г. пътуванията в страната запазват сравнително същия брой, докато тези в чужбина бележат ръст. 

За какво харчат най-много пари българите, когато отидат на екскурзия?

Очаквано, разходите за пътувания по почивки или с работна цел са скочили в сравнение с предходните години. Така ако сегашните харчове на българите за пътуване с лична цел възлизат на приблизително 477 лв. в страната и 854 лв. в чужбина, през 2021г. са били съответно 385лв. и 693лв..

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване, като командировки например, са средно 264 лв. в страната и 1 220 лв. извън нея. За същия период преди две години разходите са били 200лв. и 1094лв. Следва да се отбележи обаче фактът, че през въпросния период на 2021г. все още бяхме в условия на COVID криза и пътуванията бяха значително ограничени.

В структурата на разходите най-голям е относителният дял на пари, изхарчени за храна. Те представляват близо 40% от харчовете на нашенци. Разходите за изхранване намаляват с близо 6% при пътувания в чужбина, като прави впечатление, тези средства се разпределят в разходите за транспорт и други. Делът на парите за настаняване представляват близо 33% за почивки в България, и 27,8% - в чужбина.

Прави впечатление, че българите залагат на самостоятелно организиране на екскурзии. Услугите на туроператорски агенции ползват една трета от пътуващите, но ако ще ходят в чужбина. Едва 10% от почивки в страната се организират от агенции.