Още в първия ден на затварянето на част от бул. „Христо Ботев” се образуваха зверски задръствания. Читател на TrafficNews.bg съобщи, че изключително затапен е участъкът на булеварда между Коматевския възел и Централна гара.

„Отне ми около 25 минути, за да стигна от кръстовището на Денталния университет до Централна гара”, коментира той.

Припомняме, че от снощи заради пробива под Централна гара северното платно на бул. „Христо Ботев“ се затваря за пътни превозни средства в участъка от автогара „Юг“ до източния полукръг на кръговото кръстовище, като движението ще се извършва двупосочно в южното платно. Десният завой към ул. „Иван Вазов“ и бул. „Руски“ няма да е възможен. Надясно ще може да се завива по ул. „Любен Каравелов“. 

Указателни табели с обходните маршрути са поставени на всички кръстовища около зоната с ограничено движение.

Както TrafficNews писа от НКЖИ и „Трейс груп холд” се готвят за прехвърлянето на дейностите на пробива от северната страна, като това ще се случи около 13 февруари. Крайният срок за завършването на проекта пък е лятото на 2024 година, след като управляващият орган е дал разрешение за удължаването му.

Преди това обаче Бетонният мост трябва да бъде затворен за движение, за да бъде ремонтиран. Причината е, че от НКЖИ трябва да повдигнат линиите, а това ще направи невъзможно преминаването на влаковете.

Маршрутите на автобусите по линии №12,16, 17, 18, 24, 113, 116 и 222 се променят, както следва:

Линия №12 (кв. „Христо Смирненски“ – ТК „Марица“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, направо по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой по бул. „Руски“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №16 (бул. „Александър Стамболийски“ – кв. „Гагарин“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, направо по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой по бул. „Руски“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №17 (ЖР „Тракия“ – кв. „Прослав“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой на кръговото кръстовище по бул. „Васил Априлов“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №18 (завод „Устрем“ – Хангарите): бул. „Христо Ботев“, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител“, направо по бул. „Цар Борис III Обединител“, наляво по бул. „Шести септември“, десен завой  по бул. „Руски“ и и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №24 (завод „Устрем“ – кв. „Прослав“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой на кръговото кръстовище по бул. „Васил Априлов“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №113 (Овощарския институт – КАТ): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“,  ляв завой на кръговото кръстовище по бул. „Васил Априлов“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №116 (бул. „Александър Стамболийски“ – кв. „Изгрев“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, направо по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой по бул. „Руски“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №222 (кв. „Прослав“ – ПУ „Паисий Хилендарски“): бул. „Христо Ботев“, ляв завой по ул. „Любен Каравелов“, ляв завой на кръговото кръстовище по бул. „Васил Априлов“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема. В обратна посока маршрутът не се променя.

Шофьорите са предупредени да спират на всички автобусни спирки по променените маршрути.