С разпит на още свидетели и множество искания продължи делото срещу Петър Маринешки, подсъдим за тежката катастрофа с двама загинали край Кадиево. По искане на близките на загиналите Виктор и Тошко, пред магистратите се изправиха трима свидетели.

Припомняме, че Петър Маринешки е привлечен за това, че  при управление на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на 16 и 17- годишни момчета, както и средна телесна повреда на друго 16-годишно момче, довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице. 

Оцелелите след мелето край Кадиево: Маринешки ни вадеше от колата, не е карал бързо и не е употребявал дрога

В съдебна зала: Петър Маринашки призна вина, но не и фактите в обвинението

Един от разпитаните свидетели е водач на автобус, който е видял катастрофата и е помагал за вадене на телата от колата-ковчег. Йордан Ангелов е пътувал към Пловдив, когато непосредствено след бензиностанцията край Кадиево е видял облак прах, а 200 метра по-надолу размазаната в дърво кола.

„Спрях и веднага се втурнах към колата, на място вече имаше 1-2 спрели автомобила. Попитах кой е шофьорът, тъй като зад волана нямаше никой. Младо момче каза, че е той, а аз му отвърнах да се моли хората в колата да са живи. Още ме побиват тръпки като се сетя. Колата беше забита в дърво, конкретно задната част. Беше много смачкана. С водача отворихме предна дясна врата и извадихме момче отвътре. Не помня, но ми помагаха още 1-2 души. Имаше две лица отзад, бяха с заклещени крака. И тях извадихме от автомобила. По принцип не се пипат хора, за да не им се навреди. В случая обаче имаше пушек от предната част на колата, затова извадихме момчетата. И четиримата ги поставихме на земята, за мен не бяха в съзнание. Не мърдаха, но въпреки това част от тях бяха с отворени очи. Закъснявах за работа, попитах хората дали са се обадили на 112 и след положителен отговор тръгнах за Пловдив. Участъкът е прав, не беше валяло и асфалтът бе сух”, каза Ангелов пред съда.

Пред магистратите се изправи и бащата на едно от пострадалите деца –Георги. Николай Недялков е бил, в Бургас по време на мелето. По най-бързия начин се е прибрал към Пловдив и отишъл в болницата.

„От хората там научих за смъртта на Виктор и Тодор. Георги не беше добре, на системи и в полузаспало състояние. В болница бе 7 дни, дори след това не беше добре. Опитвал съм три пъти да говоря с него за катастрофата, но той се разплакваше и сменях темата. Не съм говорил в Бараков, на съм говорил с бившата му жена. Тя ми каза за дрогата. Тогава питах Георги дали е употребявал, а той ми заяви, че само е опитвал. Не знам дали Петър е употребявал”, каза Недялков.

След разпитите на свидетелите бяха направени две искания от Тодор Бараков. Едното е да се приеме като доказателство запис от телефонни разговори между него и още двама души, в които се обсъжда поведението на Маринашки и неговия характер.

Молба за приобщаване на доказателства бе направена и за видео, на което Маринашки демонстрира опасно шофиране. За самия клип TrafficNews вече разказа. На кадрите се виждат как младежът шофира, докато и двата му крака са качени на прозореца.

Преди мелето с две жертви край Кадиево: Маринашки с провокативно видео - шофира и рапира, краката му през прозорецаКадрите ще бъдат представени в съдебна зала в следващо заседание на Окръжен съд

И двете молби обаче бяха отхвърлени от съда. Те бяха оспорени от защитата на Петър в лицето на адвокат Йордан Давчев.

„Това противоречи на закона. Доказателства се събират със способи по НПК. В случая такива липсват. Видеото и записите са с неясни произход, устройство, автор и начин на заснемане”, каза Давчев.

Той също направи искане към съда. Той настоя да се назначи комплексна физическа и авто-техническа експертиза. Вещото лице трябва да отговори на въпроси свързани със степента на амортизация на колата, нейната устойчивост и остарялост.

Желанията и на адвокат Давчев също бяха отхвърлени.

По време на заседанието днес липсваха четирима от призованите свидетели. Именно поради това делото бе отложено за 7 януари. В съдебна зала Маринашки отказа да дава обяснения, заявявайки, че това ще стане в следващо заседание.