Оцелелите след мелето край Кадиево: Маринешки ни вадеше от колата, не е карал бързо и не е употребявал дрога

БМВ-то ковчег е било със сменена преди 3-4 дни гума

Пловдив
11.10.2021 13:19 138962 0
Оцелелите след мелето край Кадиево: Маринешки ни вадеше от колата, не е карал бързо и не е употребявал дрога

С разпити на свидетели започна делото срещу Петър Маринашки, подсъдим за тежката катастрофа с двама загинали край Кадиево. Процесът срещу младежът стартира по общия ред, тъй като по време на разпоредителното заседание Маринашки призна вината си, но не и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. 

Близки на загиналите момчета край Кадиево отново на протест! Адвокатът на Маринашки: Той не е наркоман и убиец

 

Припомняме, че Петър Маринешки е привлечен за това, че  при управление на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на 16 и 17 годишни момчета, както и средна телесна повреда на друго 16-годишно момче, довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице. 

В съдебна зала: Петър Маринашки призна вина, но не и фактите в обвинението

Първи пред магистратите се изправиха двете момчета, които заедно с Петър и жертвите – Виктор и Тошко, са били в БМВ-то ковчег, което се заби в крайпътно дърво.

Почти никакви спомени за инцидента има и до ден днешен Георги Недялков. Той се е возел зад водачът по врем на катастрофата.

„Около 15:00 часа тръгнахме от работата на Петър. Той беше в магазина до Културния дом. Вяхме с Виктор. Минахме да вземем Тошко и Лисков. Тръгнахме към Пловдив, за да празнуваме имения ден на Виктор. Спряхме на бензиностанцията на Кадиево, за да посетя тоалетна. Бавихме се не повече от 10-15 минути.След това имам черно петно, не помня нищо и до ден днешен. Имам спомен, че съм в линейката. Помня още, че Петър караше с нормална скорост, не повече от 60-70 км/ч. Не виждах километраж, това бе мое усещане. И преди съм се возел при Петър, той е съвестен шофьор. Не съм бил с него на гонки, не знам да е участвал. Не е и дрифтирал. Не е употребявал наркотици. 2-3 дни преди катастрофата бяхме две коли компания и пътувахме към Бачково. Аз бях в друга кола, движехме се зад тази на Петър. По пътя задна дясна гума се спука. Сменихме я, но тази която сложихме, не бе оригинална. Със същата гума бяхме и по време на инцидента. В деня на катастрофата първо бяхме тръгнали да вземем отремонтираната гума, а след това да се черпим за именния ден. След ПТП-то два пъти се видях с Петър. Не искахме да говорим за инцидента, но той само ми каза, че ние е вадил от колата”, каза пред магистратите Георги. Голяма част от въпросите на двете страни той отклоняваше с отговори, че не помни или не знае.

След него показания даде и петият пътник в БМВ-то – Николай Лисков. Той е бил на предната дясна седалка и в детайли е запомнил как се е стигнало до фаталния удар.

„Гледах си телефона, след като потеглихме от бензиностанцията. След около 2-3 минути усетих, че колата започва да поднася. Хванах се за дръжката. Видях, че Петър опитва да овладее колата, въртеше волана наляво и надясно, натискаше спирачка.За секунди видях километража, показваше между 90 и 100 км/ч. След това припаднах, свестих се докато Маринашки и един пожарникар ме вадиха от колата. Петър ми каза, че ще се оправя и всичко е наред. Сложиха ме на тревата до колата и дойдоха линейките. Виктор беше в безсъзнание, не виждах Тошко, Георги бе буден. Никой на задната седалка не бе с колани. Бях 3 дни в болница със счупена ръка, натъртени ребра, не можех да дишам, с едното око не виждах. Чувал съм, че Петър употребява наркотици, но не го вярвам. Не съм го виждал и смятам, че са слухове”, каза Николай.

По време на заседанието Петър Маринашки отказа да дава обяснения. Той се възползва от това си право, като заяви, че ще даде показания едва на края на процеса.

В заседанието бяха представени 35 броя доказателства, депозирани от адвоката на семейството на Тодор Бараков – Антоанета Николова. Сред тях са всички жалби от Бараков до Министъра на Вътрешните работи, както и сигналите до Вътрешна сигурност. Има и подадена жалба от всички родители до Главният секретар на МВР и отново до Министъра.

Делото продължава и към този момент, като процесът е насрочен и за утрешния ден.

Изпрати новина