1000 лева акт и 3 месеца без книжка отнесе водач на G-класа заради шофиране в аварийната лента и то в насрещното на АМ Тракия. Водачът, който е от Пловдив, е бил спипан от органите на реда и санкциониран.

Причината за нарушението се оказва тежка катастрофа, заради която движението е било блокирано.

Още тогава TrafficNews съобщи за инцидента. Турски тир се обърна на магистрала Тракия. Катастрофата е станала около 160-я километър от София. 

Турски тир се обърна на магистралата - в същия участъкИнцидентът е станал на около 160-я километър от София, образувала се е тапа

Тогава движението е било блокирано и поетапно са били пропускани колите. Опашките от коли били километрични. В тапата била и G-класата. Изнервен от дългото чакане, водачът й навил волана и навлязъл в аварийната лента, но в обратна посока. Въпреки бавното и внимателно шофиране, 10-километра след инцидента, униформени спрели джипа.

Водачът обяснил причината за действията си, но тапата и причината за нея не го отървали от санкция. Съставен бил акт.

След месец мъжът се сдобил и с наказателно постановление. Той веднага го отнесъл до компетенцията на Районен съд с мотива, че е незаконен.

Не на такова мнение обаче са били магистратите, които са оставили без уважение жалбата на водача.

„В конкретния случай липсват основания да се приеме, че обществената опасност на нарушението по чл.58, т.4 от ЗДвП се отличава  със значително по-ниска степен в сравнение с останалите нарушения от същия вид. Това е така, тъй като обстоятелството, че е настъпило тежко ПТП не се явява основателна причина за обръщане посоката на движение на автомагистралата и движение в платното за насрещно движение. Тези действия в конкретната ситуация са още по-опасни от обикновено, тъй като при настъпил вече сериозен пътен инцидент така се създават предпоставки за настъпването на още такива инциденти. От друга страна движението в аварийната лента в посока обратна на движение създава сериозни предпоставки и за затрудняване оказването на помощ на пострадали лица и предприемането на други действия по преодоляване последиците от пътния инцидент, ако такива са необходими от компетентните за това органи”, се казва в мотивите на Районен съд.

Така водачът ще остане 3 месеца без книжка и ще плати 1000 лева глоба.