Пловдивски камиони не успяха да стигнат до столицата, за да се включат в днешния национален протест на превозвачите. Причината е, че бяха спирани от полиция на АМ „Тракия”, предаде репортер на TrafficNews.

Тировете са спирани от униформени на разклона на аутобана край Пазарджик и връщани обратно към Пловдив.

„Камионите, които не са за протеста, не ги спират”, разказаха шофьори.

В знак на недоволство тираджиите карат с 10 км/ч по магистралата в този час.

Междувременно от Съюза на превозвачите алармираха, че това се е случило и на изходите на други големи градове.

Припомняме, че днес от бранша излязоха на национален протест. Стотици камиони и автобуси излязоха на пътя със знамена и протесни лозунги, сред които "Овладейте инфлацията", "Скъпи горива, беден народ".

Пловдив и регионът са парализирани! Стотици камиони на протест, образуваха се огромни тапиТранспортният бранш иска оставката на трима министри

От бранша имат няколко искания: Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период. Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г. Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.

По-късно към исканията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на регионалния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.