В рамките на изминалия ден са установени общо 28 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 14 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 14 - с над 1,2 на 1000, а двама са отказали да бъдат тествани.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 души, а петима са отказали да бъдат тествани.

Общо 9828 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 317 водачи и пътници. Съставени са 2669 фиша и 667 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

Осемнадесет души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Загинали няма. Регистрираните тежки инциденти са 17. В София са станали 32 леки и едно тежко произшествие. Един човек е пострадал.