Зрелищни демонстрации в небето над Пловдив дни преди Гергьовден. На официална церемония в авиобаза Граф Игнатиево бяха посрещнати началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Михаил Костаракос .

Пред гостите беше проведена демонстрацията на военните способности от българските Военновъздушни сили. В нея взеха участие военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили. Военните демонстрираха как се провежда спасителна операция за търсене и спасяване на катапултирал пилот във вражеска територия и по какъв начин самолет-нарушител се привежда принудително да кацне. България е домакин на заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат военни представители на 28-те държави – членки на съюза. Форумът е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. Според висшите военни, въздушната отбрана е в готовност да се справи в ситуация на криза или евентуална беженска вълна от Сирия.

„Когато хората се чувстват застрашени, когато са в опасност, искат да защитят себе си и своите семейства и избират начина, по който да го направят. Ние продължаваме да запазваме своята готовност, за да се справим с една ситуация, която може да произтече от последните развития”, каза Михаил Костаракос - председателя на Военния комитет на Европейския съюз.