Екзотични животни от пет континента ще могат да се видят в новия пловдивски зоопарк. Металните конструкции и дървените части по всички хабитати са завършени, като скоро ще започне облагородяването на площите около тях. 22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват. Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните.

За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове. Още през есента трябва да бъде завършено строителството на новия зоопарк в града. Очаква се различни видове екзотични животни да изпълнят пространството около Гребната база и да привлекат жители и гости на Пловдив.

В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, нанду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Очаква се през септември месец зоопаркът да вземе Акт 16, заяви зам.-кметът Димитър Кацарски.  В момента има предписания на комисията, които са за смяна на оградите на мечките и бизоните, както и други по-дребни препоръки. След като и те са готови се очаква комисия да издаде разрешителното за ползването на зоопарка.

В момента върви и обществена поръчка за част от животните, които ще обитават зоопарка. Така първите посетители се очакват в началото на октомври.      

Пловдивчани искат слон, тигър и лъв, но това на този етап няма как да се случи. Защо не можем да осиновим новородените тигърчета от Пазарджик – ВИЖТЕ ТУК

Нанду


Черен лебед


Евразийски рис

Фламинго

Камила

Маймуна

Носато мече

Патагонска мара

Сурикати

Американска видра

Лама


Мечките ще се радват на площ от 3 декара, която ще наподобява гора. За маймуните пък ще има отопление, за да се осигурят температурите, на които те са свикнали да живеят.


Може ли обаче пловдивският зоопарк да остане без екзотичните животни като камили, розово фламинго, рисове и диви котки? Причината за притесненията са, че нито една фирма, не се е явила на обществената поръчка за доставка на животни, поради което процедурата е прекратена.

Тя бе на стойност от 90 000 лева, като в списъка фигурираха леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Директорът на Зоопарка Минко Михайлов успокои читатели на TrafficNews.bg, че няма да има опасност хабитатите в зоопарка да останат без животни. Въпреки че обществената поръчка е прекратена от общинското предприятие ще набавят животните с директно договаряне. Според него е възможно леко забавяне, но то няма да се отрази за откриването на зоологическата градина.

Какви са очакванията на пловдивчани за животните, които трябва да има в зоопарка – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 TrafficNews.bg