Може ли трите тигърчета, които се родиха наскоро в Пазарджик да се озоват в Пловдив? Преди по-малко от месец от зоокъта на парк „Острова” се похвалиха с новата си придобивка.  Двойката тигри Саша и Найша се сдобиха с трима наследници.

В момента майката заедно с трите й бебета са отделени от бащата в отделна клетка, докато трае адаптивния период.  Скоро обаче те ще могат да се видят от посетителите на зоопарка.Съдбата на тигърчетата,  когато станат достатъчно големи, за да се отделят от родителите си, съвсем не е ясна. Те могат да останат в Пазарджик или да се търси нов дом за тях.

За съжаление Пловдив не е сред вариантите. Причината е, че при проектирането на новия зоопарк не е направена отделен хабитат за подобен тип хищници. Новите европейски изисквания са всяко местообитание  да бъде максимално близко до средата, в която живее съответното животно.

Така на практика не може да се изпразни една клетка и в нея да се сложат други животни. TrafficNews.bg. научи, че и други зоологически градини са предлагали на Пловдив тигри и лъвове, но е било отказано поради вече обяснената причина.

Друг проблем на тези хищници е скъпата поддръжка. На ден те изяждат десетки килограми чисто месо, което би бръкнало дълбоко в бюджета на зоологическата градина.

Сред най-атрактивните животни, които ще бъдат в хабитатите са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка са още още патагонска мара, носато      мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg