Да пътуваш от Банкок до Тулуза с електрическа рикша - това е екстравагантното приключение, което трима студенти- природозащитници са предприели. Между двата космополитни града  пътуването им ги доведе и до Пловдив, където останаха да пренощуват и да заредят возилото си.  

Реми, Лудвиг и Карън искат да покажат на хората по света, че придвижването с алтернативна енергия е възможно, и че можем да спрем замърсяването на околната среда, ако пожелаем. Заради това са предприели дълго пътешествие с рикша, захранвана единствено със слънчева и електрическа енергия. Колата може да измине над 300 км с едно зареждане, а максималната скорост на превозното средство е 80 км/ч, но тримата приключенци не смеят да вдигнат повече от 80.

Идеята да пътуват с рикша от Банкок до Тулуза е, за да се обърне внимание върху проблемите с околната среда.

„Без значение в коя държава сме, когато хората ни видят, те се усмихват. Разбират идеята и им харесва. Това означава, че навсякъде хората съзнават, че се нуждаем от начин да подобрим начина си на придвижване и начина, по който третираме околната среда и планетата, на която живеем”, казва Реми.

Проблем са не само замърсяващите околната среда превозни средства, които се ползват, но и лошата инфраструктура, която пречи на хората да избират алтернативен транспорт, смятат студентите. Като пример посочват, че трудно намират място, където да заредят своята специална рикша. Открили са такова в Пловдив, което определят като едно от най-красивите места, които са посетили в пътешествието си досега.

„Пловдив е наистина добро място. Отидохме до тепетата  тази сутрин и гледката към града беше впечатляваща, спираща дъха”

От Банкок до Пловдив Реми и компания са пропътували 15 хиляди километра. Чака ги още път, по който ще продължат разпространяват своето послание. Те пътуват от 3 месеца, а през декември трябва да пристигнат във френския град.

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg