Вероятно повечето пловдивчани смятат, че в Стария град живеят изключително възпитани и културни хора, наследници на стари пловдивски фамилии. Може и така да е, но за съжаление имаме доста доказателства в обратна посока.

Поредното го получихме под формата на клип, заснет от охранителна камера на ул. "Княз Церетелев". Устройството е запечатало следния сюжет: Възрастен мъж минава покрай къща, която в момента се ремонтира, и внимателно оглежда летвичките, с които са подпрени камъните, с които майсторите няколко часа по-рано са облепили входната врата.

Опипва ги и продължава по ул. "Съборна". Минути по-късно се връща с пълна пазарска чанта, небрежно прибира двете летви и поема към къщи. Без да се интересува какво ще стане с прясно налепената облицовка. В крайна сметка това не е неговата къща, така че защо да се тревожи. 

Проверка на TrafficNews.bg установи, че вчера същият мъж отново минал край обекта и попитал майстора дали нямат излишни летви и той му е дал няколко. Дори му обещал да му даде още, ако му трябва, като го предупредил да не пипа поставените, за да не разваля направеното. Пенсионерът обаче очевидно е решил, че е по-удобно да мине на самообслужване. 

Повечето читатели вероятно ще решат, че кражбата на две летви е дреболия, заради която не бива да занимаваме обществото. Но след като някой се отнася по такъв начин с частна собственост, какво ли ще е отношението му към обществената? А все пак този човек живее в резервата, който всички ние искаме да съхраним и опазим за поколенията. Да се надяваме, че въпросният мъж е просто изключение и подобно отношение е по-скоро прецедент, отколкото практика.