Институциите не са виновни за потопа в Пловдив, последиците, от който вече второ денонощие са видими в града под тепетата.

Пред TrafficNews Иван Стоянов, директор на фирма "Чистота", настоя, че не местната власт има вина за затлачените от кал улици, нито пък шахтите, проблемът бил в огромното количество дъжд, който се е изсипал за няколко часа над областта.

"Над 100 литра за три-четири часа се изля. Имаме 3-4 места, на които шахтите не работеха. Това, че е имало дискомфорт за хората, е от огромното количество дъжд който падна. Шахти не работят на бул. "Освобождение" 191, в "Тракия"… на другите места обаче шахтите работят нормално. Всяка седмица пускаме график за чистенето им и молим собствениците да вдигнат колите си по улиците, но това невинаги се случва. Проблемът не е в шахтите", настоя Стоянов.

Защо тогава се наводни новоремонтираната улица "Гладстон" за 7 млн. лева?

"Защото е под кота нула… И 2005-та си спомняме наводненията, всяка година има такива неща, не е нещо ненормално, времето е такова и климатът е такъв. Не обвинявайте институциите. В една мивка като изсипете една кофа вода, колко време ще се оттича водата?", попита той.

Пловдивчани обаче останаха недоволни от отговорите на шефа на "Чистота" и му разказаха как на улица "Орловец", в район Източен, при всеки по-обилен дъжд, хората не могат да напуснат офисите си, не могат да използват колите си, защото са наполовина под вода. Те дори разказаха за случай, при който автомобил е плувал във водите от затлачените шахти и се е блъскал в сградите.

Стоянов изслуша мненията им мълчаливо и посъветва работещите да полагат грижи за общинското имущество и да следят дали отводнителните им шахти работят.

Два дни след стихията асфалтът на бул. "Санкт Петербург" е изровен, а движението е само в едната лента, видя репортер на TrafficNews.

И така вече второ денонощие продължава борбата с последствията от наводнението в Пловдив. Все още се отводняват жилищни сгради и приземни етажи.

Стихията наложи извеждането на безопасно място на 120 деца и евакуацията на 30 блокирани в от водния капан в колите си хора, дъждовете потопиха и 4 болници.

И днес продължава разчистването им, а и дезинфекцията. Медицинската част не е пострадала. Въпреки това по предписание на местната здравна инспекция пациенти не се приемат.

Здравните власти разчитат всичко да бъде разчистено и дезинфекцирано в рамките на следващите дни.

Темата беше разисквана и в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България"