Млада майка преживя истински кошмар по време на вчерашния порой в Пловдив. Зорница Танева пътувала с едногодишното си момиченце от Тракия към Кючук Париж. Прибирайки се с автомобила си, тя решила да мине през Новия надлез, но виждайки колоните от автомобили, сменила маршрута и поела по булевард "Менделеев", което след пороя е било сигурен воден капан. Изведнъж колата била залята от огромна вълна и затънала. Нивото на водата достигнало почти метър, а стъклата на автомобила били под вода. Возилото угаснало и започнало свободно да се носи по вълните. 

"Паникьосах се, защото нямаше нищо, което мога да направя, за да измъкна дъщеря си оттам. Отворех ли врата или прозорец, водата щеше да нахлуе в колата", обясни тя пред камерата на Trafficnews.bg. Младата жена веднага се обадила на телефон 112. Предвид създалата се критична ситуация в Пловдив, спасителните екипи са се отзоваха изключително бързо, разказва тя.

Заради силния стрес от неприятната ситуация детето на Зорница изпаднала в истерия, което допълнително е нажежило обстановката. След пристигането на екипите на пожарната младата жена и дъщеря й са изкарани от авариралия автомобил са откарани у дома.

"Изключително съм благодарна на пожарникарите и на диспечерката, която прие сигнала ми на спешния телефон. Тя ме успокояваше през цялото време. Момчетата от пожарната пък ми споделиха, че всички екипи са мобилизирани. Те също се притесняваха дали ще успеят да стигнат до дома ми, защото улиците бяха непроходими, дори за джиповете", коментира майката. Заедно с нея и момиченцето й, в пожарния автомобил е пътувала и бременна жена, която била аварирала със съпруга си от другия край на пътното платно. Нейният съпруг буквално изскочил пред пожарния автомобил с молба огнеборците да приберат жена му. Самият той останал при закъсалата кола.

Автомобилът, с който се придвижвала Зорница, бил изтеглен от пътното платно в първите часове на днешния ден. В момента той не е в движение.

"Съпругът ми се обади на Пътна помощ около 19:00 часа. Успяха да приберат колата след полунощ. Но дори не искам да коментирам състоянието на колата, защото важното е, че с детето ми се измъкнахме живи и здрави", сподели още тя. 

За да се стигне до тук причината не е една, нещата са комплексни, смята Зорница. Според нея новата инфраструктура в Пловдив не е изградена качествено и се пестят материали. Броят на шахтите е ограничен, а освен че биват задръстени, те не винаги са разположени в най-ниските части на пътното платно.

Преди Зорница да се озове във водния капан, продължителността на пороя е била не повече от 15 мин.

"Ако вали в продължение на три дни, сигурно ще трябва да строим Ноев ковчег", убедена е майката. Тя даде пример с по-старите улици в Кючук Париж, повечето от които са павирани. Повечето от тях не били под вода, докато тя и дъщеричката й се прибирали, въпреки че подземната инфраструктура по тези места е изградена преди много години.