Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците на 16 ноември. Събитието ще се проведе в петък от 13 до 14 часа в 9-та Аудитория на Аудиторния блок на МУ. 

„Целта на събитието е да запознаем аудиторията със значението на антибиотичната политика, с проблемите, свързани с антибиотичната резистентност и необходимостта от разумната употреба на антибиотиците. Освен това бихме искали да информираме за съвременните възможности в МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив за бърза микробиологична диагностика на инфекциите, която е предпоставка за своевременна и адекватна антибиотична терапия, ограничаваща риска от развитие на резистентност”, съобщи проф. д-р Мариана Мурджева, която е ръководител на катедра „Микробиология и имунология” и заместник-ректор по “Международно сътрудничество и проектна дейност” на Медицински университет-Пловдив. 

Интересен момент от отбелязване на събитието ще бъде привличането на студенти и докторанти за участие в националния конкурс Арт агар – рисунки с бактерии върху микробиологични агарови среди. Предвижда се виртуално арт-шоу на рисунки на участници в предишни конкурси, което се организира с любезното съдействие на фирма „Ридаком“ – партньори в организацията и провеждането на събитието.

18 ноември е Европейският ден за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците. Всяка година той се организира от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. И тази година МУ-Пловдив отбелязва кампанията, като на 16 ноември инициира мероприятието, насочено към студенти, докторанти, академичния състав на МУ-Пловдив и университетските болници, както и към пловдивската общественост.

„Лечението с антибиотици се основава на определени правила и неговата продължителност варира в зависимост от тежестта на инфекциозния или възпалителния процес, възможните придружаващи заболявания и риска от развитие на нежелани реакции и дори от възрастта на пациента. Някои заболявания наистина изискват лечението с антибиотици да бъде провеждано за не по-малко от 7-10 дни, а при други се прилагат по-краткотрайни или дълготрайни терапевтични схеми с антимикробни средства. Преждевременното и необосновано прекъсване на антибиотичната терапия може да доведе до сериозни последствия за пациента”, коментира още проф. Мурджева.

Какво каза още проф. Мурджева - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

В катедрата по „Микробиология и имунология” при МУ-Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив всяка година на този ден инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. Те констатират за съжаление нарастване на резистентността към антибиотиците.

Микробиолозите успяват да контролират резистентността към антибиотици чрез нейното проследяване и даване на периодична информация на заинтересуваните клиницисти, изписващи антибиотици, за причинителите на инфекциите и нивата на тяхната резистентност към антибиотични средства.