Празничен глъч на рисуващи с тебешири деца, играещи с обръчи и такива, които скачат на ластик, оглася градината зад Природонаучния музей още от ранни зори. Повече от 300 деца и родители присъстваха на еднодневния фест на игрите „Челик фест“ в „Дондуковата градина“ в Пловдив. С него беше открита детската програма на тържеството, посветено на 4-годишнината от спечелването на престижната титла Европейска столица на културата. Забавленията с любимите на поколения деца: Двама са малко, трима са много; Оракуле-боракуле; Капитане, капитане?; Кральо, портальо и още много други започна! 

До 13 часа в Дондуковата градина аниматорите от варненския Челик Фест очакват малчуганите и техните родители, за да се забавляват с челик / карачка / капитане, капитане, какво е морето / виждам, виждам / кральо, портальо / да бий, да бий / оракуле-боракуле / крокодиле, крокодиле / двама са малко, трима са много / царю честити, колко е часът / горе, гори кърпа / пържолки / лимки / теглене и скачане с въже / замръзванка / гърнета / копче.

Една от организаторките - Яна Борисова, разказа пред TrafficNews.bg, че екипът на  „Челик фест“ е 10 души, а има и доброволци - 14 ученици. Играят се 20 игри от нашето детство, като скачане с чували, "Гърне", "Гори, гори, кърпа", а посланието "Не забравяй да играеш" е обърнато по-скоро към родителите. Те могат да разкажат на своите деца какво детство са имали.
 
 
Диана Иванова - представител на Пловдив 2019: "Всички в екипа са разгорещени, имаме вече над 500 проекта, тази вечер ще бъде и официално открита програмата на Пловдив 2019, опитваме се да провокираме хората да повярват в културата и да я търсят. Децата са нашето бъдеще и трябва да създадем ценности за тях, които те да ценят." 
 
Участието в игрите е безплатно.
 

А ето и останалата част от днешната програма:

Семейна програма

11.00 - 19.00 ч.

Музикална сцена I /11.00 - 14.00 ч./

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма

Музикални балкони /15.00 - 19.00 ч./

Любимата пешеходна улица на Пловдив ще се превърне в място за следобедна симфонична разходка, благодарение на Държавна опера - Пловдив. Прекрасните балкони по Главната ще оживеят с обичана класическа музика.

15:00 - 15:20 ч. Балкон срещу Сладоледена къща Афредо

15:40 - 16:00 ч. Балкон Община Пловдив

16:20 - 16:40 ч. Балкон Драматичен театър - Пловдив

17:00 - 17:20 ч. Балкон срещу стълбите на Каменица

17:40 - 18:00 ч. Балкон „Дарис“

18:20 - 18:40 ч. Балкон площад „Джумая“

Музикални автобуси

16.00 - 17.00 ч.

От четирите посоки на града към центъра ще има автобус, в който пътуващите ще могат да се насладят на виртуозното изпълнение на музикант от оркестър „Брестовица“. От район „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“.

Пловдив пуска автобус 2019 – безплатен е и има жива музикаТе потеглят от четирите големи квартала на Пловдив и ще возят до центъра

Музикална сцена II

17.00 - 18.30 ч.

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма – Концерт на Стенли LIVE с участието на Иво Чалъков-китара; Стефан Попов-ударни; Димитър Ковачев Фънки- бас китара.

Вечерна програма

19.00 - 20.00 ч.

Представяне на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

На церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив ще бъдат представени основните стъпки от историята на инициативата, хората, участвали в нейната реализация, настоящия екип, който работи по проекта, както и календара от ключови събития за 2019 година. Събитието е дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет/, Благой Гешев /тромбон/, Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов.

Спектакълът е с покани и ще се излъчва в реално време онлайн на следния линк: http://bit.ly/Plovdiv2019youtube, както и на екран на сцената пред Община Пловдив с превод на английски език.

21.00 - 23.00 ч.

"100 дни до началото" - Мапинг на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2

Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници - кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над "Пловдив 2019". Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започва отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Къде да отидем в сряда в ПловдивТържества за 4-годишнината от обявяването на града за Европейска столица на културата, куклен фестивал и “PlovdivMezi“ предлага афишът днес

Събитието е част от празниците за четири години от спечелване на титлата "Европейска столица на културата".