Пловдивският бизнесмен Емил Власов остава в ареста за постоянно. Това решиха магистратите, след като днес бе гледана мярката "задържане под стража", внесена от Окръжната прокуратура в Пловдив. Припомняме, че Власов бе задържан при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво, провела се тази седмица. За мащабната акция, която се проведе в Пловдив TrafficNews.bg съобщи преди два дни. 

Четете още: Петролен бос арестуван в Пловдив за търговия с контрабандно гориво

По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. Едната бензиностанция, където е продавано гориво контрабанда се намира до Митница - Пловдив, на територията на Митническия терминал.

Четете още: Петролният бос Емил Власов действал чрез подставени лица, клиенти го издирват в Пловдив ВИДЕО

Срещу Емил В. е повдигнато обвинение за това, че в периода 1.01.2017 г. до 14.11.2017 г. в гр. Бургас и гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения - укриване на данъчни задължения – ДДС в големи размери - 700 000 лева, като е потвърдил неистина и затаил истина в подадени пред ТД на НАП – гр Бургас и гр. Пловдив справки декларации по ЗДДС за съответните данъчни периоди, като не е издавал фактури и други счетоводни документи – фискални бонове за продадено гориво /дизел/ и е използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки и дневници за продажби за съответните периоди, като данъчните задължения са в особено големи размери.

Срещу Емил Власов е повдигнато обвинение за пране на пари - в периода 01.01.2017 г. до 15.11.2017 г. в гр. Пловдив, е придобил и държал имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв., за което обвиняемият е знаел, че към момента на получаването му, е придобито чрез тежко умишлено данъчно престъпление, като деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително.

Самият бизнесмен е категоричен, че не е нарушил законите и парите, които са открити при обиска са от заем, пари на родителите му и негови лични средства. "Имам договор за заем, с който бях покрил една банкова гаранция на дружество, в което участвах. След като Агенция "Митници" ги освободи, аз ги прибрах, за да ги върна. През последните 6 години НАП са ми правили две ревизии като физическо лице и ревизия на фирмата" заяви предприемачът пред съда. Той заяви , че няма намерение да се укрива, нито да извърши друго престъпление. Освен това е преживял сърдечна операция и оставането му в ареста, ще бъде фатално за здравето му. 

Адвокатът му Васил Василев коментира, че той е съдействал изцяло на прокуратурата и е дал разрешение за отварянето на трезора му, а също така за вдигане на банковата и данъчна тайна на сметките му. Също така изрази съмнение, че вчера прокуратурата е привлякла Власов като обвиняем по дело от 2006 година. 

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Власов е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Още по темата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ. Говори адвокат Васил Василев и зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева: