Причината влакът да катастрофира е счупване на езика на входна стрелка при навлизане на композицията в гара Пловдив. Това заяви за Trafficnews.bg Петър Ганев - управител на фирма "Булмаркет рейл карго", чиято собственост е катастрофиралият влак. Припомняме, че при подобен предлог - неизправна стрелка, катастрофира влакът на "Булмаркет" в Хитрино, който се взриви, взимайки десетки жертви и причинявайки огромни материални щети. 

Влаковата композиция, която е катастрофирала на гарата в Пловдив, превозва 25 пълни цистерни газ пропан-бутан с общо тегло от 2100 тона. В началото и в края на трена е имало по един празен предпазен вагон. Курсът се е извършвал от Сърбия до Пловдив, като градът под тепетата е бил предназначен за гара разпределителна.

По думите на Ганев, влакът е навлизал на перона със скорост около 35 км/ч, при ограничение от 40 км/ч. Въпреки това, предпазният език на входната стрелка се чупи и локомотива, заедно с първия правен вагон и една цистерна, излизат извън жп релсите, разоравайки нивата и чакъла, ала без да се преобръщат. Спирачият път е бил около 40 метра.

"Удар не е имало, няма опасност от взрив. Ще изтеглим състава, една по една ще се вдигнат цистерните", посочи Ганев. Той допълни, че скоростта е била ниска, тримата машинисти да добре и са успели да овладеят трена. Тепърва разследващи експерти обаче ще търсят причините за инцидента и ще проверят дали счупеният език е причината.

По първоначални данни, въпреки опасния товар, превозван в катастрофиралия влак, няма риск от взрив, тъй като цистерните с пропан-бутана не са засегнати. 

Тежкотоварна техника вече разчиства релсите, като издърпват изправната част от композиция. Районът на Централна гара все още е отцепен, като се очаква това да продължи до обезопасяването на всички цистерни. Екипи на пожарната и полицията са на място.

Вероятно най-късно утре ще бъде премахната цялата влакова композиция, а жп линията Пловдив - Карлово, която в момента е преустановена, ще бъде отворена за влакове. 

Към мястото на инцидента пътуват директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков, директорът на ГД ПБЗН към МВР гл. ком. Николай Николов, шефът на МВР - Пловдив ст. ком. Атанас Илков и районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. 

Вижте повече подробности за инцидента тук:

На косъм от Хитрино №2! Отцепиха Централна гара в Пловдив заради пълни цистерни СНИМКИДерайлиралата товарната композиция е на фирма

Товарен влак дерайлира в Пловдив, блокира линията за Карлово СНИМКИНяма пострадали при инцидента, съобщават от БДЖ