„Спекулира се с причините за дерайлирането на локомотива на композицията”, смята Петър Ганев от "Булмаркет рейл карго". От компанията продължават да твърдят, че причина за тежкия инцидент е счупване на стрелката и не по тяхна вина.

Булмаркет оповести причината за дерайлиралия влак в ПловдивКомпозицията се е движела със скорост 35 км/ч, която е по-ниска от разрешената

На местопроизшествието са следователите и вещите лица, намерили счупения език на стрелката, както и множество липсващи скрепителни елементи, уточняват от компанията. Взети са проби от двете страни на счупената част на езика, които ще бъдат анализирани от експерти в София, за да се даде по-голяма яснота за състоянието на метала, структурата на релсата и причината за нейното счупване.

Представителят на фирмата сподели още, че се спекулира с причината за счупването на въпросната стрелка. Той разказа пред наш репортер, че преди преминаването на техния влак,  са преминали по-тежки композиции.

Ето какво разказа пред ТРАФИК ТВ:

Ганев посочи три възможно причини за това счупване:

„Умората на материала, шупла при отливането на релсата или ако стрелката не е уплътнена (скрити пропадания, водещи до по динамични инерционни натоварвания), което може да доведе до счупване на материала. В момента правят теглово уравновесяване на локомотивите. След като мине това, започва смяната на талигите, защото са повредени. След смяната машината отива в Русе за пълно освидетелстване и ремонт”, заяви Ганев.

Огледите и проверките продължават и към този момент.

Как Пловдив се размина от Хитрино 2 и кой е виновен за дерайлиралия влак? ВИДЕОНКЖИ и Булмаркет си прехвърлят вината за инцидента