Целият западен район на Централна ЖП гара в Пловдив е отцепен, след като рано тази сутрин товарен частен влак дерайлира. Оказва се, че композицията превозва цистерни със запалими вещества и е собственост на "Булмаркет" - фирмата, станала печално известна с трагедията при жп катастрофата и последвалия взрив в Хитрино през 2016 година.

Инцидентът на гарата в Пловдив е станал на 2-ри коловоз като по първоначална информация е имало проблем с входната стрелка. За щастие извън жп линиите са само първите три вагона, които са разорали чакъла в малък периметър. Влакът превозва огромни цистерни, които вероятно са пълни с гориво. Засега обаче се счита, че целостта на никой от резервоарите не е нарушена.

Именно заради огромния риск при превозване на подобни товари, екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението", както и полиция, са отцепили района. За щастие пострадали при инцидента няма, като към момента няма данни за опасност от взрив или запалване. 

Екипи на Национална компания “Железопътна инфраструктура“ са на място и са предприети незабавни аварийно–възстановителни дейности за осигуряване на проходимост на жп трасето.

Назначена е комисия за разследване, която ще установи причините за инцидента.

Ето и мнението за причините за инцидента на управителя на фирмата "Булмаркет рейл карго", чиято собственост е тренът:

Петър Ганев от Цистерните са пълни с 2100 тона пропан-бутан

Товарен влак дерайлира в Пловдив, блокира линията за Карлово СНИМКИНяма пострадали при инцидента, съобщават от БДЖ

Припомняме, че сигналът за жп произшествието е подаден около 4 часа сутринта. Незабавно е преустановено двиижението на влаковете между Пловдив и Филипово в посока Карлово. Направена е организация за обслужване на пътниците от засегнатите влакове. Движението между Пловдив и Тодор Каблешков в момента се осъществява само по път 1, което може да доведе до нарушаване на Графика за движение на влаковете и малки закъснения по направлението Пловдив.