До края на годината трябва да приключат всички основни ремонти в Пловдив. Това каза в интервю за TrafficNews.bg кметът на града Иван Тотев. По думите ми финализирането на тези ремонти значително ще облекчат транспортния хаос, който се наблюдава в момента, тъй като ремонтираните булеварди отново ще поемат големия трафик.

Стремежът на Община Пловдив е до края на годината да приключат основните ремонти в града. Строителните работи са тежки и отнемат много време, но прогнозите са, че до края на годината те ще бъдат приключени, обяви кметът на града Иван Тотев.

"Под пълна пара сме, тъй като гоним последни срокове, края на годината, да приключим с основните ремонти. Естествено, това са тежки ремонти, които отнемат много време, но смятам, че сме в срок и до края на годината ще можем да кажем, че градът ще бъде по-отпушен и тези пътни артерии, които в момента не функционират, отново ще поемат трафика", подчерта Иван Тотев.

Едно от важните предстоящи проекти за Пловдив е изграждането на новите пътни връзки, свързващи южната със северната част на града. Водеща през последните седмици се превърна темата за събарянето на Бетонния мост. След срещата между местната управа и НКЖИ стана ясно, че преди да бъде махнато съоръжението, ще бъде изградена връзката Модър-Царевец, пробивът под гарата и разширението на улица „Кукуш”. В проекта за пробива под Централна гара първоначално се предвиждаше целият булевард "Васил Априлов" да влезе в подземната артерия, а до гарата да се стига през улица „Велико Търново”. Той обаче е бил променен и пробивът е бил удължен със 100 метра. Така подземното съоръжение ще стига до улица „Тракия”, а покрай булеварда ще се направят локали от двете страни за директна връзка.

Градоначалникът разкри, че в момента се работи по проектирането на нов мост над река Марица и мост, който ще свързва южната част на Пловдив с ЖК „Тракия“. Самото съоръжение ще бъде с дължина между 800 и 1000 метра. Големият проблем на града е околовръстното, което вече не може да облекчава трафик, но с изграждането на северния път се очертава един кръг от пътни артерии, които ще облекчат движението.

Важният за Пловдив проект трябва да приключи през 2022 година, а цялата сума от 45 млн. лева ще бъде платена през европейските програми.

Цялото интервю с кмета Иван Тотев, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков: