Община Пловдив започва борба с мръсния въздух с проект за 14 милиона, финансирани по оперативна програма „Околна среда“. Заложените мерки обхващат подобряване на атмосферния въздух на територията на Пловдив. Тъй като по представени данни 71.6% от фините прахови частици са причинени от бита, то проектът е насочен към подмяна на отоплението на твърдо гориво. Пловдивчани ще могат да кандидатстват за ново модерно отопление, което ще бъде или чрез климатик, или газифициране/топлофициране, или печка на пелети.

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво

За целта кандидатите по програмата трябва да върнат стария си отоплителен уред и да отговарят на различни критерии, които тепърва ще бъдат прецезирани от администрацията. Община Пловдив започва проучване на домакинствата и на нагласите им за смяната на отоплението, като аналитичната фаза трябва да бъде финализирана март месец, когато проектът ще бъде предаден окончателно за одобрение. 

Очаквайте подробности!

Видеорепортаж: Авел Бялков